"Élményszerűnek kell lennie a kapcsolattartásnak" - a Messenger készítőit faggattuk

windows messenger
Vágólapra másolva!
Mitől vált éppen a Messenger a legelterjedtebb csevegőprogrammá? Hogyan tűnhet ki egy chatprogram a riválisok tömegéből? Miért nem futtatható a legújabb verzió Windows XP-n? A Windows Live Messenger fejlesztőinek feltett kérdéseinkre Jordan Gurrieri, a Microsoft vezető termékmenedzsere válaszolt.
Vágólapra másolva!

A népszerű szoftverek készítőivel készült interjúsorozatunk legújabb cikkjében a Microsoft csevegőprogramja, a Live Messenger készítőjét faggatjuk, korábban a Total Commander és a WinRAR íróit is kérdeztük.

- A Microsoft első chatprogramja az MSN Messenger volt, ennek megjelenésekor viszont még az ICQ volt a legnépszerűbb csevegőszoftver. Hogyan vágott bele a cég az azonnali üzenőprogramjának fejlesztésébe?
-1997-ben egy kis csapat dolgozott a Microsoftnál a NetMeeting nevű, többek közt a Windows 95-be és az XP-be is beépített videokonferencia-szoftveren, amelynek volt egy komoly gyengéje: a felhasználók nehezen tudták benne felkutatni azokat az ismerőseiket, akikkel a PC-n keresztül hang-, vagy videohívásban tudnak kommunikálni. Ez nem túl előnyös egy olyan szoftver esetében, amelyet online együttműködésre szánnak, ezért fejlesztői egy új funkciót készítettek hozzá.

Ez lehetővé tette, hogy a NetMeetinget használók egy saját kontaktlistát (Buddy List, barátlista) hozzanak létre, amelyen elhelyezhették ismerőseiket, és a program jelezte nekik, ha valaki közülük csatlakozott a rendszerhez. A NetMeetinget ugyan még le lehet tölteni a netről, de már nem támogatott szoftver, és az alapjául szolgáló megoldásra épült végül a jelenleg a világ legnépszerűbb csevegőprogramja, amelynek első változata még MSN Messenger néven jelent meg. Mi volt az az MSN? Egy betárcsázós modemekkel igénybe vehető online tartalomszolgáltatása az AOL nevű amerikai internetszolgáltatónak, melyen többek között híreket, időjárási információkat lehetett olvasni, e-mailezésre, csevegésre és fórumozásra biztosított lehetőséget akkor, amikor az internet még gyerekcipőben járt.

Az MSN Messenger 1999-ben jelent meg, és az a csapat készítette, amely a NetMeeting kontaktlistájának működését is kitalálta. Ekkoriban a fő riválisai az AOL Instant Messenger és az ICQ üzenőprogramok voltak.

- Mi volt a különbség az MSN Messenger és a Windows Messenger között?
- A Windows Messenger a Microsoft alapfunkciókat kínáló üzenőprogramja volt, amely kezdetben a Windows XP-ben is megtalálható volt alapból. Eredetileg egy egyszerűbben kezelhető, integrált változata volt az MSN Messengernek. Ez a program csak alapvető üzenetküldési szolgáltatásokat nyújtott mind az üzenetek formázását, mind pedig a kontaktlistát tekintve.

Forrás: [origo]
A NetMeeting volt a Messenger elődje

Később számos frissítés jelent meg az MSN Messengerhez, amelyek révén például megújult a kezelőfelülete, lehetővé vált az ismerősök csoportokba rendezése, vagy az internetes hanghívások lehetősége is elérhetővé vált. Idővel az MSN Messenger funkcióit tekintve leelőzte az operációs rendszerbe beépített Windows Messengert, és végül külön letölthető programként lehetett hozzáférni - immár Windows Live Messenger néven.

- Rengeteg olyan alternatív szoftver létezik (például a Digsby és a Pidgin), amelyek képesek a Messenger hálózatára kapcsolódni, de ezek nem mindig működnek tökéletesen. A Microsoft hivatalosan teszi lehetővé a szolgáltatás protokolljának ilyen jellegű felhasználását?
- A Microsoft lehetővé teszi külső fejlesztők számára a Messenger üzenőprotokolljának használatát, ehhez külön programozói felületet is biztosít - ezeket a chatszolgáltatás felhasználási feltételeinek elfogadása után lehet használni. Sajnos egyes külső üzenetküldő programok készítői nem tartják be az ebben foglaltakat, a Microsoft pedig nem tud segíteni a felhasználóknak az ilyen problémák miatt jelentkező hibák elhárításában.

- Hogyan lehet nyereségesen működtetni egy chatszolgáltatást? Ha én alternatív klienst használok, nem termelek reklámbevételeket a Microsoftnak.
- A teljes Windows Live szolgáltatáscsomag működését hirdetésekből fedezzük, így ezeket az internetezők ingyen tudják használni. Sok esetben a Messengerben lévő hirdetések értéket is képviselhetnek: például ha egy videochat ablaka mellett megjelennek egy gyártó legújabb HD-képes webkameráival kapcsolatos akciók, azok valószínűleg nem idegesítik a felhasználót. Az üzenőprogramokban lévő reklámok azonban még relatíve újfajta közegnek számítanak mind a felhasználók, mind a hirdetők részére.

Forrás: [origo]
Az alapfunkciós Windows Messenger az XP része volt,


- Hány magyar felhasználója van a Messengernek? És világszerte?
- Magyarországon mintegy hárommillió Messenger-fiókot regisztráltak be, ezek közül mintegy 2,3 milliót használnak is aktívan, világszerte pedig több mint háromszázmillió aktív felhasználónk van. Több mint harmincmillió messengerező már a Facebookot is a mi szoftverünkből éri el, és számuk dinamikusan növekszik. A Facebook használata egyébként a tavaly megjelent 2011-es Messenger óta lehetséges. A visszajelzések alapján a Facebook chatjének elérése a Messengerből messze a legkedveltebb új funkció a legfrissebb verzióban.

- A Messenger korábbi verziói Windows XP-re is elérhetőek voltak, a legújabb kiadások azonban már csak Windows 7-en és Vistán futnak. Miért nem lehet ezeket a régebbi operációs rendszeren is futtatni?
- A Windows XP-k számára is elérhető egy elég nagy tudású változata, a Windows Live Messenger 2009 (ez Wave 3 néven is ismert). Az újabb kiadás, a Live Messenger 2011 (más néven Wave 4) futtatásához Vista vagy Windows 7 rendszer szükséges, mivel csak ezek képesek kiszolgálni a program új grafikai elemeit, bizonyos biztonsági funkcióit és csak ezekről lehet igénybe venni egyes webes szolgáltatásokat is. A már koros Windows XP-n nem lehetett megvalósítani például a HD-minőségű videohívást, elérhetetlen a jobb hangminőség, illetve a chat során használt animációk, ikonok is szebbek az új rendszerek alatt, ahogy a funkciók gyors elérését biztosító Jump List is csak Windows 7-ben érhető el.

- IPhone-ra, valamint Nokia és BlackBerry mobilokra elérhető hivatalos mobilkliens a Messengerből. Miért nem létezik androidos verzió?
- Mint már említettük, a Messenger üzenőprotokollját bárki felhasználhatja, külsős fejlesztők által készített csevegőprogram pedig minden ismert okostelefonos platformra elérhető.

- Sokan használják a Messengert nyilvános wifihálózatokon, ám tudomásunk szerint a párbeszédeket nem titkosítja a program, ezért ezeket egyszerűen le lehet hallgatni. Hogyan akarja megvédeni a Microsoft a felhasználókat?
- Komoly fejlesztéseket végeztünk a legújabb verzióban, és folyamatosan adunk ki frissítéseket a korábbi, például az XP-n elérhető 2009-es változathoz is. A titkosítást például nemrég vezettük be a Hotmail levelező esetében, de folytatjuk a Messenger fejlesztését is a biztonság terén. Nemrég például egy olyan funkciót építettünk be, amely automatikusan megvizsgálja az ismerősök által küldött linkeket, és jelzi vagy blokkolja, ha valamelyik veszélyes, például kártevők terjesztésére használt honlapra vezet.

Forrás: [origo]
A legújabb Messengerről már a Facebook is elérhető

- Milyen előnyökkel rendelkezik a Messenger a riválisaihoz képest?
- Számos területen jobbak vagyunk a riválisoknál. Például a Messengerben sokkal kényelmesebb kép- és videomegosztási funkció van, mint mondjuk a Google Talkban, sokkal jobban személyre szabhatóak az üzenetek, státusüzenetek a Google szoftverénél, és támogatjuk a HD-minőségű videohívásokat is. A Yahoo! Messengernél vagy az AOL Instant Messengernél pedig azért jobb, mert videoüzeneteket is lehet vele küldeni, és elérhető belőle például a Facebook is.

- Bár ma már szinte mindenki használ üzenőprogramot, ezek nem túl izgalmas szoftverek. Hogyan képes kitűnni a tömegből egy chatprogram?
- Szerintünk élményszerűnek kell lennie az ismerősökkel, barátokkal való kapcsolattartásnak. Manapság leginkább a jó minőségű videohívásokra koncentrálunk, a videochatelést a jövőben még egyszerűbben lehet majd használni. Arra is figyelünk, hogy kényelmesebbé tegyük a weben talált videók, a saját fotók megosztását, vagy az egymással való online játékot. Visszatekintve a múltba, a Microsoft szempontjából a skálázhatóság megvalósítása is nagyon fontos volt, hiszen egy háromszázmillió felhasználóval bíró hálózat esetében szimultán módon több tízmillió kapcsolatot kell lekezelni, hogy a felhasználók közötti üzenetek célba jussanak, a hang- és videohívások létrejöjjenek.

- Mit fog tudni a Messenger 2020?
- Ezt még mi sem tudjuk biztosan, de fejlesztésekor biztosan arra fogunk koncentrálni, hogy a lehető legtermészetesebb módon tegye lehetővé az emberek közötti kommunikációt.