Egyre több balesetet okoz az sms

Vágólapra másolva!
Az amerikai hatóságok statisztikái szerint az Egyesült Államokban bekövetkezett közúti balesetek negyedét valamilyen kütyü, főként mobiltelefon vezetés közben való használata okozza. A tengerentúlon egyre komolyabb gondot okoz az, hogy a sofőrök nem csak telefonálnak, hanem sms-eznek is menet közben, ami még jobban igénybe veszi figyelmüket.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a GHSA nevű amerikai közlekedésbiztonsági szervezet tanulmánya szerint az országban éves szinten bekövetkezett összes baleset 25 százalékát lehet összefüggésbe hozni azzal, hogy a sofőr figyelmét valamilyen elektronikus eszköz terelte el. A szervezet tizenegy évre visszamenőleg vizsgálta meg a balesetek rendőrségi jegyzőkönyveit.

A tanulmány megállapításai szerint a legtöbb esetben mobiltelefon tereli el a sofőr figyelmét, de míg korábban főként az okozott gondot, hogy a vezető mobiltelefonált, mostanra már egy másik jelenség, a volánnál történő sms-ezés is egyre nagyobb számban okoz baleseteket. Az amerikai Nemzeti Autópálya Közlekedésbiztonsági Szervezet, az NHTSA statisztikái szerint csak 2009-ben közel öt és félezer balesetet okozott az USA-ban az, hogy a vezető figyelmét valami elterelte. Míg 2005-ben még csak a balesetek tíz százalékát lehetett ebből eredeztetni, 2009-re már 16 százalékra emelkedett az arány.

Egyes amerikai államokban törvényeket hoztak a vezetés közbeni mobiltelefonálás ellen, ezekben a régiókban a a szigorítást követően felére csökkent az ilyen jellegű balesetek száma, azonban - bár a tiltások továbbra is érvényben vannak - újból növekedésnek indult ezeken a területeken az ilyen események száma. A tanulmány készítői szerint egyelőre nincs bizonyíték arra sem, hogy kihangosítóval mobiltelefonálni vezetés közben kevésbé tereli el a sofőr figyelmét, a GHSA például teljes egészében megtiltaná a telefonálást a sofőrök számára.