Így mentse meg vízbe esett mobilját

Vágólapra másolva!
A mobiltelefonok egyre bonyolultabbak, és bár létezik vízálló okostelefon is, a legtöbb készülék nem strapabíró kivitelben készül. Vajon túlélheti egy iPhone a vízbe ejtést? Mit kell tenni, ha a Balatonba zuhant a mobiltelefonunk? Segít-e, ha egy tál száraz rizsbe vagy alkoholba teszük az ázott mobilt? Utánajártunk, hogy a gyártók és a szervizek mit javasolnak kritikus helyzetben.
Vágólapra másolva!

Dacára bonyolult felépítésének, nem minden esetben megy tönkre egy vízbe ejtett iPhone sem - mondták el az [origo]-nak az Apple okostelefonok javításával foglalkozó APPSolute.hu szervizben. Bár sok múlik a szerencsén, minden második-harmadik, a társasághoz eljuttatott készülék megússza a szándékolatlan fürdetést. A legkisebb esély az olcsó javításra tengervízbe esett mobiltelefonoknál van, a só ugyanis agresszívan szétmarhatja a fontos alkatrészeket. A készülékben a beázást követően kémiai reakciók indulnak meg, mivel az elektromos áram bontja a vizet és sókiválás, oxidáció keződik meg a belsejében - mondták el az [origo]-nak a Samsung szervizénél.

Ultrahanggal tisztítják meg az alkatrészeket

Az APPSolute szakszerviz tanácsai szerint akár tengerbe, akár csak a kádba esett az okostelefon, érdemes minél hamarabb - egy-két napon belül - eljuttatni a szerelőhöz, hogy ott alkatrészeire szedjék szét, és kiszárítsák a készüléket. A javítás során ultrahangos tisztítóberendezéssel is eltávolítják a szennyeződést az olyan alkatrészekről, amelyeken az eljárás alkalmazható. Például az LCD-képernyőt nem lehet ezen a módon megpucolni, de az APPSolute szerelőinek tapasztalatai szerint a betüremkedett folyadéktól megfoltosodott érintőképernyő foltjai sokszor néhány nap után eltűnnek. Egy vízbe ejtett iPhone-ban tipikusan az alaplap, az alsó csatlakozók, a hangszóró és a mikrofonok szoktak tönkremenni.

A mikrohullám kizárva, a rizs megosztja a szakértőket

Csodareceptet ennél a társaságnál sem tudtak ajánlani, de a pórul járt tulajdonosoknak azt ajánlják, hogy semmiképp se töltsék, hanem kapcsolják ki a készüléket- az iPhone-ok akkumulátora nem kivehető -, vegyék ki belőle a SIM-kártyát is. Ezt követően jól szellőző, páramentes helyen kell hagyni a készüléket, hajszárítóval azonban nem szabad gyorsítani a száradást, mert a melegítés csak az alkatrészek korrodálódását segítené elő, ami tovább ronthat a készüléken, esetleg langyos, de semmiképpen sem forró radiátorra lehet rakni a telefont. A Samsungnál arra is felhívták a figyelmet, hogy ha az akkumulátorban lévő áramkörökbe is jut víz, a kialkuló zárlat miatt szélsőséges esetben akár fel is robbanhat.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Beázott iPhone szerelés előtt és után (forrás: APPSolute)


A szerviz munkatársai szerint - bár egyes fórumokban ezt tanácsolják a tulajdonosoknak - nem jó ötlet a vizet megjárt készüléket alkoholba helyezni sem, ez a módszer ugyanis csak nagyon erős, 90 százalék feletti, azaz csak nagyon kevés vizet tartalmazó szesz esetén lenne működőképes, ilyen sűrű alkoholt azonban nem lehet beszerezni kereskedelmi forgalomban. A Telenor és a Samsung szervizrészlegének szakértői szerint semmilyen alkoholba nem szabad mártani a készüléket, mert a gyógyszertári alkohol is tartalmaz 30 százalék vizet, ráadásul a szesz feloldhatja a kijelző vagy más komponensek ragasztását, tönkretéve a telefont.

Az APPSolute szervizesei szerint praktikus lehet egy tál száraz rizsbe tenni a készüléket, mert az nedvszívó képességgel bír, ugyanakkor a Telenor szakértői ezt sem javasolják, tapasztalataik szerint ugyanis ez is csak feleslegesen lassítja a száradás folyamatát. A Samsung szakértői szerint sem segít ez a módszer, ráadásul a rizsszemek darabkái eldugíthatják a telefon mikrofonját és hangszóróját. Semmiképpen nem szabad mikrohullámú sütőbe helyezni az elázott mobilt, ez ugyanis azonnal tönkretesz minden mobiltelefont.

Legalább két nap pihenő jár az ázott mobilnak

Hasonlókat tanácsoltak az [origo]-nak a a Nokia és a HTC és a Vodafone szervizei is: mindkét cégnél azt hangsúlyozták, hogy a lehető leghamarabb ki kell venni az akkumulátort a készülékből. Ha ugyanis csak kikapcsoljuk azt, egyes alkatrészek feszültség alatt maradhatnak a készülékben, amely korróziót idézhet elő - magyarázták el a Telenornál. A T-Mobile-nál elmondták, hogy a beázott készülékek kitisztítását előzetesen meghatározott díjazás ellenében a cég hivatalos szervizeiben kérhetik az ügyfelek. Mivel szervizek tapasztalatai szerint sokszor nem lehet már visszafordítani a már megindult károsodásokat, ezért ilyen esetben az ügyféllel a javítás előtt egy olyan jegyzőkönyvet is aláíratnak, amelyben az elfogadja, hogy a tisztítást követően akár rosszabb állapotba is kerülhet telefonja az eredeti állapotnál.

A készüléket a Nokia és a HTC szerint egy-két napig, a telenorosok tapasztalatai szerint inkább egy hétig kell hagyni száradni - de több esély van a telefon túlélésére, ha ennél hamarabb szervizbe kerül. A gyártók szerint legfeljebb a telefon szétszedésével lehet gyorsítani a száradást, illetve úgy, hogy száraz ruhával tisztára töröljük a telefont úgy, hogy a külső borításának felszínéről belülre ne juthasson be se nedvesség, sem pedig szennyeződés.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az ázott készülék működőképességét nem érdemes azonnal tesztelni, legalább két napot kell várni ezzel, ugyanis ha hamarabb próbálkozunk, lehet, hogy épp ezzel okozunk rövidzárlatot valamelyik alkatrészben. A cégek felhívták a figyelmet arra is, hogy amennyiben nem vízálló kivitelű modellről van szó, az ilyen sérülések a garancia elvesztését jelenti, mivel nem rendeltetésszerű használat idézte elő.

Mobilbiztosítással új telefont lehet kapni az elázott helyett

A hazai mobilszolgáltatók közül két társaság, a Vodafone és a T-Mobile kínál biztosítási lehetőséget az operátoroknál vásárolt készülékekre: ha a biztosítás havidíját kifizetjük, akkor is adnak egy új készüléket, ha a meglévő mobil beázott vagy vízbe esett. Mindkét társaságnál kétféle csomagot kínálnak, az egyik csak sérülésekre, a másik lopáskárra is vonatkozik. Az előbbi esetben ha valaki a Balatonba ejti telefonját, és azt nem találja meg, nem jár neki kártérítés, mivel nem tudja bemutatni a készüléket a szolgáltató képviseletén.

A biztosítás havidíjának nagysága a rá vonatkozó károk mellett készülék árának is a függvénye, mindkét szolgáltató honlapján (Vodafone, T-Mobile) PDF-ben letölthető árlistán lehet megtekinteni, hogy milyen típus és biztosítási típus esetén havonta mennyit kell költenie az ügyfélnek (előfordul, hogy ugyanaz a modell egyik szolgáltatónál alap, a másiknál középkategóriásnak minősül).

A legolcsóbb mobilra mindkét vállalatnál 490 forint az alapcsomag, egy középkategóriás típusnál 1090 és 1690 forintot számítanak fel, míg a legdrágább készülékek - például egy iPhone 4 - esetében 2000-2500 forint a költség havonta. Az előfizető önrésze is kategóriánként eltérő, olcsó mobil esetén 4500-6000 forint, egy drága okostelefonnál viszont 20-25 ezer forintot is kitehet.

Vízálló mobilok evezőknek és extrém sportolóknak

Olcsó alapmobil és középkategóriás okostelefon is kapható víz-, és porálló kivitelben a hazai boltokban. A Samsung B2100/E2370-es telefonja kártyafüggetlenül is csak 15 ezer forintba kerül hűség vállalása nélkül, így akár második készüléknek is érdemes lehet megvenni kiránduláson való használatra. Ez a telefon kisfelbontású kamerával van felszerelve, és a beépített rádión kívül extrákat nem tartalmaz, viszont csak ritkán kell tölteni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A Motorola Defy bírja a vizet

A Techbázison nemrég részletesen bemutattuk a másik lehetséges választást, a Motorola Defy nevű androidos okostelefonját: ez ugyancsak kibírja akár fél órán át is a víz alatt - természtesen nem extrém mélységben -, és akár zuhanyozni is lehet vele. A kártyafüggetlenül hatvan-hetvenezer forintért, hűség vállalásával ennek töredékéért elvihető készüléknek a víz tapasztalataink szerint csak annyi problámát okoz, hogy ki kell rázni a hangszórójából a nedvességet, mert ha vízzel van tele, nem hallani a hívó fél hangját.