Bill Gates a jövő vécéjén dolgozik

Vágólapra másolva!
A Microsoft vezetésétől háttérbe vonult, jótékonykodással foglalkozó alapítója szerint itt az idő, hogy szakítsunk a hagyományos toalettekkel. Alapítványán keresztül olyan vécéket akar kifejleszteni, amelyek segítségével a szegény afrikai országokban is meg lehetne óvni a ivóvizet az ürüléktől való szennyeződéstől.
Vágólapra másolva!

A Time amerikai hírmagazin online kiadásának beszámolója szerint Bill Gates és feleségének közös jótékonysági alapítványa a német kormánnyal karöltve egy tízmillió dolláros projekt keretében akar olyan újfajta vécéket kifejleszteni, amelyek használata nem járna a helyi ivóvíz szennyezésével. A toaletteket Kenyában akarják majd kiépíteni az elkövetkezendő években, ahol segítségükkel kétszázezer embert lehet majd baktériumoktól mentes ivóvízhez juttatni.

Nem lehet minden földlakónak angolvécéje

Bill Gates szerint itt az idő, hogy az emberiség szakítson a hagyományos vécékkel, és sokkal innovatívabb megoldásokat dolgozzon ki az emberi melléktermék kezelésére. A Microsoft alapítója szerint dacára az eddigi kezdeményezéseknek, a Föld népességének mintegy negyven százaléka, vagyis mitegy 2,5 milliárd ember számára nem érhető el vízöblítéses vécé. Mivel a bolygó vízforrásai korlátozottak, biztosan nem lehet megoldani, hogy mindenki angolvécét használhasson, teljesen új, de olyan megoldásokra van szükség, amelyek higiénikus megoldást biztosítanak a szükség elvégzésére. Ennek hiányában ugyanis nem lehet gátat szabni a fertőző betegségek terjedésének azokban a szegény országokban, ahol nincs kiépítve megfelelő szennyvízcsatorna-rendszer. A UNICEF gyermekvédelmi szervezet becslései szerint a világon 1,1 milliárd ember számára nem érhető el megfelelő vécé, és minden évben legalább 1,2 milliárd ötévesnél fiatalabb gyerek szenved hasmenésben azért, mrt ürülékkel fertőzött vizet iszik - írja a Time.

Nem vízöblítésben gondolkodnak

Bill Gates és feleségének alapítványa kifejezetten nem vízöblítéses vécék kifejlesztését támogatja, amelyek képesek különválasztani a vizeletet az ürüléktől a megfelelő feldolgozása végett: a vizeletet megfelelő feldolgozással ugyanis akár ivóvíz minőségűre lehet tisztítani. Egy projekt keretében azt is lehetővé szeretnék tenni, hogy az emberi ürüléket energiaforrásként lehessen felhasználni. Emellett Gatesék támogatásával már megvalósítottak egy olyan megoldást Dél-Afrikában, amely a vizeletet por formátumú műtrágyává alakítja, ennek a megoldásnak a tesztelése folyamatban van.

Forrás: AFP
Bill Gates feleségével