Az eddigi legsúlyosabb kibertámadás érte a Pentagont

Vágólapra másolva!
Az Amerikai Védelmi Minisztérium legkritikusabb informatikai rendszereit érték tavasszal támadások az interneten, amelyek közt például repülőgépek és kommunikációs hálózatok leírásai is megtalálhatóak voltak. A Pentagon, amely szerint a világháló mostanra háborús hadszíntérré alakult át, amelyen ugyanolyan fontos védekezni, mint a légi-, és földi támadások ellen.
Vágólapra másolva!

A Pentagon pénteken ismerte be, hogy legfontosabb informatikai rendszereit komoly, külföldi hackerek által végrehajtott támadás érte még márciusban. Az amerikai védelmiminiszter-helyettes, William Lynn elmondta, hogy a támadás során a hackerek bizalmas információkat is szereztek a védelmi tárcától: mintegy 24 ezer belsős fájlt loptak el a hackerek a védelmi minisztérium belső hálózatából, ezzel a támadás az Egyesült Államok történetének egyik legkomolyabb betörésének minősül.

Az ellopott adatok között többek közt repülőgépekben, harci járművekben és tengeralattjárókban használatos alkatrészek specifikációja volt megtalálható. Aggasztóbbnak találja azt, hogy az adatlopás a legkritikusabb területeket - repülés, műholdas és hálózati kommunikáció, megfigyelőrendszerek - érinti.

A minisztérium a támadás elszenvedésének ténye mellett új stratégiáját is bejelentette, amelyben a kibertér védelme ugyanolyan fontos szerephez jut, mint a légi- vagy szárazföldi csapások elleni védekezés. Lynn szerint "a huszonegyedik században a bitek és bájtok ugyanolyan veszélyesek lehetnek mint a lövedékek és bombák". A védelmiminiszter-helyettes egyébként arra számít, hogy a jövőben már nem csupán adatokat lopnak egymástól az ellentétes oldalon állók, hanem megkísérelnek majd kárt tenni a hadsereg rendszereiben a behatolók.

Korábban az Egyesült Államok Oroszországot és Kínát is megvádolta azzal, hogy támogattak az USA ellen irányuló internetes támadásokat, de Lynn ezúttal nem gyanúsított meg egyetlen országot sem ezzel, azonban az AP hírügynökségnek úgy fogalmazott, hogy "van egy komoly gyanújuk" ezzel kapcsolatban.