Olcsó laptopokat hozhat a Windows 8

Vágólapra másolva!
Mivel az új Windowst már nem csak a tipikus asztali-, és hordozható gépekben használatos lapkákon lehet majd futtatni, premierjét követően a jelenleginél jóval olcsóbb noteszgépek megjelenése várható.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt harminc évben a személyi számítógépeket az x86 elnevezésű architektúrára alapozzák, amely azért terjedt el, mert az egyik első PC-s lapka, az Intel 8086-osa is ezt használta, ezért később más gyártók is ezt alkalmazták. Az akkumulátorról működő hordozható eszközök, például okostelefonok és táblagépek esetében azonban egy másik, ARM nevű technológia terjedt el, ami viszont nem kompatibilis a PC-k lapkáival, ezért nem lehet például Windowst telepíteni egy iPadre.

Az IHS iSuppli elemzőcég szakértője, Matthew Wilkins prognózisai szerint azonban a Windows 8 megjelenése áttörést hoz majd, azt ugyanis már úgy fejlesztik, hogy az x86-os lapkák mellett képes legyen futni ARM-alapú táblagépeken is, így a felhasználók PC-jükön és táblagépükön is teljesen ugyanazt a szoftvert használhatják majd.

ARM-alapú processzorral szerelik fel például a Google szoftverét futtató Chromebook számítógépeket is, de Wilkins arra számít, hogy ezek Windows 8-at használó társaiból is rengeteget adnak majd el. Az IHS iSuppli elemzője arra számít, hogy 700 dolláros, vagyis 135 ezer forint alatti összegért elérhetőek lesznek ultrakompakt, vagyis nagyon könnyen hordozható, nagyon hosszú - 8-10 órás - üzemidőt biztosító noteszgépek.

Ebben az árkategóriában jelenleg csak a legolcsóbb Celeron vagy Atom processzorral szerelt, kisteljesítményű, rövid üzemidejű típusok érhetőek el. A szakértő arar számít, hogy 2015-re már négyből egy eladott laptopot nem a jelenleg elterjedt x86-os, hanem az olcsóbb és kisebb fogyasztású ARM-alapú lapkával szerelnek majd fel, és ezek közül a Windows 8-at használó típusok piaci részesedése mintegy 23 százalék lesz, ami mintegy 74 millió darab eladott gépet jelent.