A Facebookon keresi a terroristákat a Pentagon

Vágólapra másolva!
Az Amerikai Védelmi Minisztérium kutatási ügynöksége tudományos segítséggel szorítaná vissza a közösségi oldalakon terjesztett szélsőséges propagandát.
Vágólapra másolva!

A DARPA nevű amerikai állami kutatási szervezet egyik új programjában tudományos kutatóktól vár megoldást arra, hogy miként lehetne a Twitteren vagy a Facebookon észlelni a szélsőséges eszmék vagy dezinformációk terjesztését, hogy a hatóságok megtehessék a szükséges ellenlépéseket - írja a Telegraph brit napilap.

A projekt azért bír nagy jelentőséggel, mert a Közel-Keleten a közösségi oldalak szolgáltak táptalajául azoknak a tiltakozásoknak, amelyeket az Egyesült Államok szövetségesei ellen szerveztek. A DARPA hivatalos közleménye szerint kritikus fontosságúvá vált az USA számára, hogy megvédje magát a kibertérben zajló ellenséges tevékenységtől, mivel a szervezet szerint a közösségi hálózatok egyre komolyabb hatást gyakorolnak majd a hadviselésre.

Ezek ugyanis a kommunikáció korábban nem elérhető módját teszik lehetővé, hatékonyan biztosítva hamis információk, és ellenséges propaganda terjesztésének lehetőségét. A helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy a DARPA mintegy 42 millió dollárt, vagyis mintegy nyolcmilliárd forintnak megfelelő összeget szán a közösségi médiával kapcsolatos kísérleti projektre.