Mentegetőznek a lekoppintott Apple-bolt működtetői

Vágólapra másolva!
Nemzetközi botrányt váltott ki annak az amerikai bloggernek az írása, aki egy kínai településen lévő, az eredeti Apple Store-okat mintázó hamis üzletekről számolt be. A kínai üzlet működtetői nem tartják problémásnak az amerikai cégóriás üzleteihez hasonló berendezést, és hangsúlyozták, hogy eredeti Apple-termékeket árusítanak.
Vágólapra másolva!

A BirdAbroad néven író blogger szerdán publikálta beszámolóját azokról a hamis üzletekről, amelyeket a thai és vietnami határ közelében lévő Kunming város utcáin látott. A kínában élő amerikai blogger "Apple Stoer" és "Apple Store." elnevezésű üzleteket is talált, amelyek frontjait, kirakatait és berendezését is úgy alakították ki, hogy azok az Apple hivatalos képviseletére hasonlítsanak.

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint Kunminghoz legközelebb ezerhatszáz kilométerre található hivatalos Apple-üzlet Pekingben és Sanghajban, bár legális viszonteladói helyben is léteznek az amerikai cég termékeinek. A hírügynökségnek egy helyi hölgy sírva nyilatkozott, ő ugyanis nemrégiben vásárolt a boltban egy Macbook Pro laptopot és egy iPhone-t. Ezek a termékek ugyan valódiak ám számlát nem kapott melléjük, és azt követően is csak ígérgették az eladók, hogy a hírek nyomán visszament reklamálni az üzletbe. Egy másik vevő ugyanakkor elmondta, nem zavarja az eset, hiszen ha a termék, amit vásárolt, eredeti, akkor miért kellene törődnie azzal, hogy az üzlet egy hivatalos képviselet másolata?

A váratlan sajtóhírverésnek az egyik hamis Apple-üzlet dolgozói sem örülnek: az egyik eladó a Reutersnek elmondta, hogy bár a média hamisítványokat árusító boltként állítja be őket, valódi Apple-termékeket árusítanak. A kínai törvények értemében pedig úgy rendezik be üzletüket, ahogy kedvük tartja - nyilatkozta a névtelenül nyilatkozó dolgozó. A hírügynökség szerint egyébként az üzlet munkatársai segítőkészek voltak, válaszoltak a riporter kérdéseire, és filmezni is engedték a stábot. Az Apple cég egyelőre nem kommentálta az esetet.

A boltokról hírt adó BirdAbroad blog szerzője maga sem gondolta, hogy bejegyzése nemzetközi botrányt fog kirobbantani. Egy újabb bejegyzésben olvasóitól várja hasonló üzletek fotóit: e sorok írásakor egy vietnami Apple Store-klónról készült kép látható a blogon.