Amy Winehouse halálának felvételével kecsegtetnek facebookos átverések

Vágólapra másolva!
A hétvégén huszonhét éves korában elhunyt brit énekesnőről készült felvételekkel próbálják átverni az internetezőket több facebookos csalás kiötlői is. Más online bűnözők a norvégiai tömeggyilkosság apropóját használják fel hasonló célokra - számolt be a biztonsági szoftvereket fejlesztő Sophos cég a blogjában.
Vágólapra másolva!

A Sophos szerint hétvégén néhány órával Amy Winehouse halálhírének nyilvánosságra hozatalát követően felbukkantak a Facebookon azok az átverések, amelyek a fiatal énekesnő haláltusájáról, holttestéről vagy utolsó élve töltött perceiről készült titkos felvételeket ígértek a felhasználóknak. Szép számmal akadnak olyan átverések is a közösségi oldalon, amelyek a hétvégi norvégiai tömegmészárlással kapcsolatban ígérnek hasonló "exkluzív" fotókat és videókat.

A biztonsági szoftvereket fejlesztő cég oldalán egy hosszú listán lehet megtekinteni az átverésekről készült képernyőmentéseket. A Sophos által felfedezett átverések az ígért videók helyett olyan online kérdőívekre irányítják a felhasználókat, amelyek kitöltése után azok szervezői jutalékot kapnak, de egy trükkel azt is megpróbálják elérni, hogy a facebookozók osszák meg ismerőseikkel is a lehetőséget. Bár egyelőre nincs információ ilyen esetről, a Facebookon keresztül akár kártevőket terjesztő oldalra is lehet irányítani a felhasználókat az átverős linkek segítségével.

Forrás: Sophos