Operációs rendszerré alakítják a Firefoxot

Vágólapra másolva!
A Firefoxot fejlesztő Mozilla Alapítvány bejelentette, hogy a webböngészőjének alapjait képező Gecko nevű szoftveres motor köré egy teljes értékű, tableteken és okostelefonokon használható operációs rendszerré alakítanák át.
Vágólapra másolva!

A projekt a "Boot to Gecko" (B2G) kódnéven fut, és már saját Wiki-oldala is létezik a Mozilla honlapján. A szoftver fejlesztése még nagyon kezdeti stádiumban van, de a tervek szerint a program forráskódjának elkészült részei gyakorlatilag valós időben hozzáférhetőek lesznek bárki számára - míg például a Google hasonló szoftvere, az Android esetében csak a keresőcég által jóváhagyott kiadásokat publikálják.

A Firefox fejlesztői kifejezetten okostelefonokon és táblagépeken használható operációs rendszert akarnak készíteni, amely nyílt forráskódú lesz, azaz a fejlesztők saját szoftvereket is készíthetnek majd alapjaira. A rendszer lelke a Gecko nevű szoftvermotor lesz, amelyre a Firefox böngészőt és a Thunderbird levelezőprogramot is építették. Az operációs rendszer alapból képes lesz kezelni olyan telefonos funkciókat, mint a hívások fogadása és indítása, az sms-ezés, a beépített kamera vezérlése, a Bluetooth, vagy a mobilfizetéshez használható új technológia, az NFC-lapka kezelésére is.

Fejlesztőinek elképzelései szerint a Firefox alapjain nyugvó operációs rendszer alapvetően nem csak a kifejezetten erre készülő programok, hanem webes applikációk is alapból futni fognak. Mivel az alapjait képező kód egy része azonos lesz a Google Androidéval, a Mozilla szándékai szerint úgy akarják elkészíteni a szoftvert, hogy azt androidos készülékeken futtatni lehessen - bár azt beismerték, hogy ennek megoldása rendkívül nehéz lesz.