Olcsó mobilnet-kölcsönzőt indított egy magyar cég

roaming díjak, külföldi hálózat, mobilinternet, telefon,
Vágólapra másolva!
A szolgáltatók roamingdíjainál jóval olcsóbban tesz lehetővé külföldi mobilinternetezést egy hazai kisvállalkozás, amely külhoni szolgáltatók SIM-kártyáit és modemek kölcsönzését teszi lehetővé. Jelenleg csak a Horvátországba utazóknak kínálják szolgáltatásaikat, augusztustól már osztrák, olasz és brit mobilnet-előfizetéseket is lehet majd kölcsönözni a társaságtól, de az év végi síszezonra további bővítésekkel készülnek.
Vágólapra másolva!

De miért is volna szüksége az átlagos nyaralónak a mobilinternetre? Három okot is felsorolhatunk: olcsón tarthatja a kapcsolat az otthoniakkal, a nyelv ismerete nélkül is tájékozódhat, és a megszokott online tevékenységeit sem kell felfüggesztenie. Aki utazás közben e-mailezni vagy skype-olni szeretne, használná a Google Térképeket és a bédekker-oldalakat, vagy csak egyszerűen hiányozna neki a mindennapi betevő hírportálja és közösségi oldala, valamint van egy okostelefonja vagy hajlandó laptopot vinni magával, érdemes megfontolnia a külföldön is működő mobilnet beszerzését.

A No Roaming nevű gödöllői cég június óta elérhető, és jelenleg a magyar nyaralók egyik népszerű célpontjának számító Horvátországban használható olcsó mobilinternet-előfizetések és laptophoz csatlakoztatható modemek bérbeadásával foglalkozik. A cég ügyvezetője, Nagy Dénes az [origo]-nak elmondta, hogy saját tapasztalatai nyomán indította el a vállalkozást. Egy tavalyi horvátországi nyaralás elején ugyanis még a helyi nyelv ismerete ellenére is csak többórányi procedúra után tudott hozzájutni egy helyi szolgáltatónál feltöltőkártyás mobilnet-előfizetéshez, mert itthoni kártyájával a roamingköltségek irreálisan magasak lettek volna - ezt egyébként az Európai Unió vizsgálatai is igazolják.

Mint kiderült, a helyi képviseletek közül csak a nagyobb mobilüzletek tartanak raktáron modemeket is a készülékeken kívül, ráadásul az internet használatának beállításaira is külön rá kellett kérdezni az ügyfélszolgálaton. Persze meg lehet kérdezni a Facebookon a barátokat, hogy van-e valakinek külföldi SIM-kártyája, de a siker nem garantált, a hosszadalmas ügyintézés pedig egy átlagos magyar turista számára nem vonzó alternatíva: ezért hozta létre a feladatot leegyszerűsítő vállalkozást, amely az ügyvezető meglévő fordítóirodájának munkatársai bevonásával működik.

Kölcsönzéssel egy gigabájt internet csak hatezer forintba kerül

A hazai operátorok közül csak egyetlen cégnek van - a nem EU-tag - Horvátországra is ajánlata, ez azonban napi 1400 forintért csak tíz megabájtnyi - azaz e-mailezésre elegendő - netforgalmat tartalmaz. A legkedvezőbb, EU-n belül használható mobilnetes roaming heti tízezer forintért 250 megabájt internetezést tesz lehetővé. Ezzel szemben a No Roamingtól tízezer forintért tíz napra ki lehet bérelni egy USB-s modemet és horvát SIM-kártyát tartalmazó 1 gigabájtos csomagot, míg ha valaki beéri ötszáz megabájttal, annak csak hatezer forintot kell leperkálnia.
Ha valakinek nincs szüksége modemre, csak az előfizetésre (azaz a SIM kártyára), az hatezer forintba kerül, további egy gigabájtért újabb hatezer forintot kérnek el. Kéthetes nyaralásra utazóknak húsznapos bérletet ajánlanak, ez tizennyolcezer forintot kóstál modemmel együtt. Az iPhone 4- és iPad-tulajdonosok számára micro-SIM-kártyát is kínál a cég, ezt ugyanannyiért lehet kibérelni, mint a hagyományos méretű kártyákat.

Külföldi SIM-kártyát és modemet adnak bérbe

Az ügyvezetőtől megtudtuk, hogy a cég az egyik horvát operátorral áll üzleti kapcsolatban, amelytől a helyi ügyfelek számára is kínált feltöltőkártyás, csak mobilinternetezésre használható előfizetéseket, illetve USB-s modemeket vásárolt meg.

Forrás: [origo]
A No Roaming modemes egységcsomagja

Ezeket a kártyákat itthon egy külön egységcsomagba csomagolják, amely a szükséges beállítások magyar nyelvű leírását is tartalmazza, ezt követően tudják bérbe venni az ügyfelek, akikkel kölcsönadási szerződést kötnek. A bérbe adott SIM-kártyák után a fenti árak felett ezerforintos, a modemek után háromezer forintos kauciót kell kifizetni az ügyfélnek, amelyet akkor kapnak vissza az ügyfelek - készpénzben vagy utalással -, ha az eszközt épségben visszajuttatják a No Roamingnak. Az eszközök elvesztése, elrontása esetén viszont csak ezt az összeget bukhatja el a bérlő - fejtette ki Nagy Dénes.

A cég honlapján lévő, óránként frissített adatbázisból lehet lekérdezni az aktuális egyenleget, míg az adatlimitek elérése előtt sms-ben kapnak figyelmeztetést az ügyfelek, akik akár a nyaralás alatt is kérhetik a csomag meghosszabbítását vagy kibővítését. Ebben az esetben a pluszdíjakat utólag, Magyarországon kell rendezni. Az eszközöket és a SIM-kártyákat a cég újpesti és gödöllői képviseletein vagy postán keresztül lehet átvenni és visszajuttatni, ez utóbbi ezer-ezerötszáz forintos extra költséggel, illetve néhány napos késedelemmel jár.

Skype-olni akarnak a legtöbben

Bár az ügyfelek adatforgalmára nem lát rá a No Roaming, az ügyvezető szerint a legtöbb ügyfelet az érdekli, hogy lehet-e használni a Skype-ot a külföldi mobilneten. A horvát szolgáltatók nem szűrik a nettelefonos szolgáltatás használatát, bár előfordulhat, hogy valahol a gyenge lefedettség miatt nem fog működni az ingyenes internettelefon. A cég saját mérései szerint az internetes hanghívás használatához száz kilobit körüli sávszélesség szükséges, és tizenöt-tizennyolc órányi Skype-hívás nagyjából 750 megabájt adatforgalmat generál - azért nem lehet pontos értékeket megállapítani, mert a program automatikusan szabályozza a minőséget a hálózati viszonyoknak megfelelően.

A turisztikai célpontokat fogják lefedni

Nagy Dénes elmondta, eddigi ügyfeleik között megtalálható volt már multicég és minisztérium alkalmazottja is, és egyszerre néhány tíz Horvátországban nyaraló magyar használja SIM-kártyáikat. Az indulást követően elsőként a lefedett országok számát akarják növelni: augusztustól osztrák, olasz és brit SIM-kártyákat és modemeket is lehet majd bérelni a cégtől. A harmadik hullámban várhatóan Németország is felkerül a támogatott régiók közé, a téli síszezonra pedig úgy tervezik, hogy cseh, szlovák és francia szolgáltatók mobilnetes kártyáit is bérbe fogják adni, de a partnerszolgáltatókkal való megállapodás, illetve a készülékbeállítások tesztelése és az egyenleglekérdezés megvalósítása időigényes.

Forrás: AFP

A cég ügyvezetője nem tart attól, hogy az Európai Unió digitális stratégiája miatt okafogyottá válik a No Roaming szolgáltatása: bár az EU előírta a mobilinternet roamingdíjainak csökkentését, ennek értelmében még 2014-ben is kiszámlázhatnak majd szolgáltatók külföldi felhasználóiknak akár 65 ezer forintot is fél gigabájtnyi internetforgalom lebonyolításáért - mint az korábbi cikkünkben is részletesen olvasható. A jelenlegi helyzet tükrében csak az jelenthet konkurenciát a No Roamingnak, hogy három év múlva az uniós rendelkezések értelmében az ügyfelek már szabadon választhatnak külföldi roamingszolgáltatót. Nagy Dénes nem lát fantáziát a hanghívásokban, hiszen egy külföldi előfizetéssel hazatelefonálni ugyanúgy drága lenne, ráadásul az otthon maradottak is csak extra díjért hívhatnák a nyaraló rokonokat, ami mindkét fél számára kedvezőtlen volna, míg internetkapcsolaton keresztül Skype-pal vagy hasonló szoftverrel egyenlegfeltöltés után az otthoni telefonszámokat is fel lehet tárcsázni.

Az Európai Unió piacbefolyásoló tevékenysége egyébként nem teljesen hatástalan, míg korábban több százezer forintos számlát is lehetett véletlenségből generálni a külföldi utazás során, a beépített korlátozások miatt ennek lehetősége gyakorlatilag már kizárt. Ezer forint alatti napidíjért a hazai szolgáltatóknál már lehet olyan csomagot rendelni, amelyik elegendő forgalmat tartalmaz az összes fontos e-mail megnézéséhez és megválaszolásához is - legalábbis az Európai Unión belül. A kontinensen kívül eső országok roamingpiaca továbbra is a Vadnyugathoz hasonló, ahol a jövőben a No Roaminghoz hasonló szolgáltatásokat kínáló cégek komoly szerephez juthatnak.