Vágólapra másolva!
A korábbi tervekkel ellentétben a brit internetszolgáltatóknak mégsem kell blokkolniuk felhasználóik elől azokat a honlapokat, amelyek jogsértő tartalmakat, például filmek vagy zenék kalózmásolatait kínálják letöltésre.
Vágólapra másolva!

Ezt Vince Cable brit gazdasági miniszter jelentette be szerdán, a helyi távközlési és médiafelügyeleti szerv, az OfCom által kidolgozott új irányelvek felülvizsgálatát követően.

Kivitelezhetetlen lenne az oldalak blokkolása

Cable szerint a törvényjavaslatba foglalt, az illegális zene-, és filmletöltés visszaszorítását célzó intézkedések alkalmazása a gyakorlatban túlságosan nehézkes és kivitelezhetetlen lenne, ezért az illegális tartalmak elleni stratégián tovább kell dolgozni, más típusú módszerek alkalmazásával.

A jogsértő tartalmakat kínáló honlapok blokkolásáról a brit digitális gazdasági törvényjavaslat rendelkezett, bár a helyi internetszolgáltatók a kezdetektől ellenezték ezt. A cégek azt a gyakorlatot nem tartották megfelelőnek, hogy nem az objektív hatóságok vagy bíróságok, hanem profitorientált vállalkozások, lemezkiadók és filmstúdiók kényszeríthetnék őket az internetes tartalmak cenzúrázására. Nemrég a brit filmipari jogvédő szervezet egyébként a bíróságon elérte, hogy kötelezzék a British Telecomot arra, hogy blokkolja felhasználói elől egy Newzbin2 nevű warezoldalt.

Nemsokára a britek is másolhatnak CD-t

A brit gazdasági miniszter arról is nyilatkozott, hogy a helyi törvényeknek is követniük kell a technológia fejlődését, ezért úgy kell módosítani az Egyesült Királyság szerzői jogi törvényeit, hoy azok tegyék legálissá a CD-k és DVD-k magáncélú másolását, illetve az optikailemezek tartalmának médialejátszóra való átmásolását is. A magyar törvényekkel szemben ugyanis a szigetországban ezek jelenleg jogsértésnek minősülnek.

Vince Cable azonban nem nyilatkozott arról, hogy mikortól tervezi a liberálisabb jogszabályok életbe léptetését. A miniszter ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy bár egyes szabályok esetén lazítanának a jelenlegi szigoron, a kormánynak továbbra is célja lesz a film-, és zenekalózkodás visszaszorítása, amellyel szemben a hosszan elhúzódó bírósági procedúra miatt a szórakoztatóipari cégek nem tudnak hatékonyan fellépni. A jövő év második felétől az illegális letöltésen ért brit internetezőknek a jogvédő szervezetek figyelmeztető üzeneteket küldenek majd ki, ha pedig nem hagynak fel tevékenységükkel, pénzbüntetést kell majd fizetniük.