Tíz év börtönt kaphat a facebookos spammer

Vágólapra másolva!
Az amerikai spamkirályként is ismert Sanford Wallace újból a bíróság elé került, miután huszonhétmillió felhasználónak küldött a Facebookon kéretlen reklámokat.
Vágólapra másolva!

A saját magára "spamkirályként" hivatkozó, 43 éves Wallace a kilencvenes évek óta van jelen az illegális reklámozásban, kezdetben még faxon küldte ki kéretlen leveleit, később azonban a világhálóra tette át működését.

A Las Vegasban élő férfi nem először kerül a hatóságok célkeresztjébe, az amerikai versenyfelügyelet szerepét is betöltő Federal Trade Commission (FTC) korábban már több millió dolláros büntetést is kirótt a férfira a MySpace közösségi oldalon való spammelésért. Sanford Wallace-t ezúttal a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) ügynökei fogták el Kaliforniában, százezer dolláros óvadék megfizetését követően azonban jelenleg is szabadlábon van - számolt be a BBC brit közszolgálati médium.

A vád szerint a férfi egy olyan szoftvert készített, amely kijátszotta a Facebook saját levélszemét-szűrő megoldásait, és adathalász üzenetekkel arra vette rá a közösségi oldal használóit, hogy adják meg neki saját személyes adataikat, beleértve a jelszavaikat is. A belépési adatok birtokában a netezők ezreinek adatlapjaira belépve mások nevében publikált olyan üzeneteket programja segítségével, amelyekben a látogatókért számára fizető honlapokra irányította a netezőket. Ezek az esetek még 2008-ban és 2009-ben történtek, és az AP hírügynökség beszámolója szerint Wallace számára a módszer komoly bevételeket termelt, mivel félmillió felhasználó fiókjába tudott belépni, és több mint huszonhétmillió darab kéretlen reklámot publikált a felhasználók oldalain.

A Facebook 2009-ben már beperelte Wallace-t a helyi törvények megsértése miatt, az ügyében eljáró bíró ekkor megtiltotta számára a Facebook használatát is - ezt a végzést azonban a spammer már az első hónapban megszegte. A BBC beszámolója szerint ha Sanford Wallace-t az ellene felhozott vádpontokban bűnösnek találják, akár tíz évet is tölthet majd a rácsok mögött. Ezzel szemben az AP hírügynökség cikke szerint korábbi jogsértései miatt akár negyven éves börtönre is ítélhetik a spammert.