Vágólapra másolva!
Zsebrevágható kivitellel, HD-videóval és olcsó extrákkal keresik a vásárlók kegyeit a fényképezőgépgyártók. Több évig használható, a netes képmegosztókkal is beszélő masinát már ötvenezer forintért is vehetünk.
Vágólapra másolva!

Nem jellemző a szórakoztató elektronikai üzletekre, hogy funkció szerint csoportosítanák termékeiket. Digitális kamerát keresve az ultrazoomok, a kompaktok, a digitális tükörreflexesek és a cserélhető objektíves, ám nem tükörreflexes felépítésű gépek közül kell választanunk. Más listázási módot akkor sem választhatunk, ha nem a zoom vagy a felépítés szerin szeretnénk választani, hanem megbízható családi kamerát keresünk. Spórolás nélkül megvehető, jövőbiztos HD-videó rögzítésére is alkalmas digitális kamerákat kerestünk.

Elég ötvenezer forintot rászánni, hogy majdnem mindentudó családi fényképezőgépet vegyünk, amivel az ünnepek és a nyarálás jobb pillanatait rögzítjük. A profi kategóriából lassan leszivárgó technológiák és a drágább kompaktokból átvett funkcióknak hála egy középkategóriás géppel is készíthetünk már HD-felbontású videót, amit akár a kamerát a tévére kötve is le tudunk játszani a családnak. Hasonlóan alapvető funkciónak számítanak a különböző témamódok és kreatív filterek, az újabb kamerák már nem szégyenülnek meg a fotózós alkalmazásokat futtató okostelefonok mellett sem.

Vannak funkciók, amit minden fényképezőgép tud

Pár évre volt csupán szükség ahhoz, hogy a profi fotósok fényképezőgépeihez kifejlesztett képstabilizáló módszerek az olcsó kamerákban is megjelenjenek. A szoftveres rázkódásvédelem már a legolcsóbb típusokban is elérhető, és nem kell ötvenezer forintnál többet fizetnünk olyan gépért sem, amelyben optikai képstabilizátor van. A funkció esti bulifotók és beltéri képek készítésekor különösen hasznos. A korábbi olcsó gépekre jellemző volt, hogy a verőfényes kültéri helyszíneken tökéletes képeket készítettek, a lakáson belül viszont csak bemozdult fotókat tudtak készíteni, a rázkódásvédelemmel felszerelt masináknál nem fenyeget ez a veszély.

Cikkünkhöz 55 ezer forintnál húztuk meg a határt. Ez az összeg már elég ahhoz, hogy jövőálló, két-három év múlva is használható fényképezőgépet vegyünk. Ebben az árkategóriában ráadásul már van mozgásterük a gyártóknak, így különböző extrákkal felszerelt gépek közül választhatunk. Az összes kényelmi funkció ugyan csak a drágább, 80-100 ezer forintos gépekben van meg, ám ha csak GPS-re, ütés- és vízálló burkolatra, érintőkijelzős kezelésre vagy 3D felvételi módra van szükség, találunk olyan középkategóriás gépet, amelyik rendelkezik a vágyott funkcióval.

Samsung SH100

Forrás: Samsung

Az összes divatos technológiát belszerelte a Samsung a 45 ezer forintért megvehető SH100-as fényképezőgépbe. A masinát nem is kell USB-kábellel a számítógéphez csatlakoztatni, az otthoni wifiről is fel tudja tölteni a fotókat és a videókat a néspzerű megosztóoldalakra. A gép beszél a Samsung okostelefonjaival is, még fényképet is lehet vele csinálni távirányítással. A szuper kapcsolódási lehetőségek egy kicsit a hardver rovására mentek, az érintőkijelzős gépben csak digitális rázkódáscsillapítás van, zoomja pedig csak ötszörös.

Olympus SZ-10

Forrás: Olympus

A 3D-s képfelvételi mód az Olympus SZ-10-es kompakt ultrazoom fényképezőgépének fő vonzereje. A gép ugyan nem rendelkezik dupla objektívvel, ám képes két képet összekombinálni egy térhatású (mpo kiterjesztésű) fáj létrehozásához. A gép objektívje 18-szoros zoom átfogásra képes, az érzékelő maximum 14 megapixeles képek mentésére képes, a vázba épített képstabilizátor rendszer pedig szoftveres és optikai komponenssel is rendelkezik. A készítők még arra is figyeltek, hogy a kompakt gépek kötelező elemének számító témamódok és speciális effektusok a HD-videófelvételeken is működjenek.

Olympus MJU Tough TG-310

Forrás: Olympus

Az Olympus nevében is kemény gépének egy fontos speciális funkciója van: strapabíró. Az idén EISA díjban is részesülő készülék víz- és ütésálló, akár még úszni is el lehet vinni, ha nem merülünk vele három méternél mélyebbre. A gép természetesen rendelkezik arcfelismerő funkcióval, HD-felbontásban videózik, van 3D funkciója, egyedül a 3,6-szoros zoom számít kevésnek. Az ötvenezer forint körüli kategóriában nincs másik gép, amire esőben és víz alatt is lehetne számítani.

Canon PowerShot SX210 IS

Forrás: Canon

Bevált konstrukciót újított fel a Canon, az SX210 IS gépével. A kamera rendelkezik az összes lényeges üzemmóddal, még teljesen manuális képkészítési lehetőséggel is rendelkezik. A gép 14-szeres zoommal rendelkezik, 14 megapixeles képeket tud készíteni, és HD-videók rögzítésére is képes. Azoknak ajánljuk, akik családi gépüket kreatívan szeretnék használni, nem akarják az automatikára hagyni a fotózást.

Hasonlóan csekély tudású a Panasonic TZ8-as családi fényképezőgépének tudása is. Sem 3D-s felvételt, sem wifis távirányítást nem tud, ám megbízhatóan működik, és remek a menüje. Az intelligens automatikának hála akkor is jó képeket készít, ha a fotós oda se figyel a fényképezésre.

Sony Cyber-shot DSC-HX5V

Forrás: Sony

Nem szállt be a megapixel háborúba a Sony, csapán 10 megapixeles képeket tud készíteni a DSC-HX5V típusjelű kompakt fényképezőgépe. A masina különlegessége, hogy beépített GPS vevővel rendelkezik, így pontosan tudja, hol készítettük a képeinket. A geotagging nevű adatokra a legtöbb képmegosztó is fel van készítve, így a neten is válogathatunk úgy a fotóink közül, hogy melyik városban, melyik utcában készítettük őket. Az 55 ezer forintba kerülő fényképezőgép nem csak 720p-s felbontású HD-videókat tud csinálni, hanem 1080i-s ferlbontásra is képes.

Tovább okosodnak a kompaktok

Az idén megjelent fényképezőgépek alapján látszik az is látszik, hogy a 2012-es év olcsó családi gépei mivel lesznek okosabbak a mostaniaknál. Azok, akik ki tudnak tartani még egy évig a mostani masinájuk mellett jövőre valószínűleg nagyobb érzékenységű szenzorral szerelt, rossz fényviszonyok között is jobban teljesítő kompaktot vásárolhatnak. A drágább kategóriában is csak kísérleteznek az érintőképernyős vezérléssel, a családi gépek közül csak párat találtunk, amiben touchscreen van. Jövőre várhatóan elterjed a gomboknál barátságosabb érintőfelületes vezérlés, ráadásul több kamera tanul meg beszélni az okostelefonokkal.