A tanároknak is meg kell küzdeniük az online zaklatással

Középiskola, tanítás, tanár, tanulás, oktatás, osztályterem
Vágólapra másolva!
Nem csak a gyermekek vannak kitéve az online zaklatásnak. Egy brit tanulmány szerint a tanárok egyharmadát terrorizálják tanítványai vagy azok szülei az interneten.
Vágólapra másolva!

A brit Plymouth University által elvégzett vizsgálat szerint tanárok is áldozatul esnek az online zaklatásnak. A támadások közel háromnegyedéért a diákok felelősek, egynegyedét azonban a szülők indították. A zaklatást elszenvedő tanárok nagy része nő, a férfiak kisebb arányban vallottak arról, hogy terrorizálnák őket az interneten.

A zaklatásnak a közösségi oldalak és a chatszolgáltatások adtak helyet. Több tanár azzal szembesült, hogy léteznek a mocskolásukra létrehozott Facebook-csoportok. Néhány esetben a tanár órája került fel a YouTube-ra, más esetekben pedig a Ratemyteacher.com tanárminősítő oldalra írtak támadó hozzászólásokat a zaklatók.

A szülőktől származó támadásokon lepődött meg leginkább Andy Phippen professzor, a kutatást feldolgozó szakcikk szerzője, aki szerint az iskoláknak fel kell lépnie a tanárok zaklatása ellen. A vizsgálat során háromszáz brit tanárt kérdeztek meg internetes kérdőíves vizsgálattal, majd pedig többükkel személyesen is elbeszélgettek a kutatók. Az interjúk alapján a tanárok súlyosan élték meg a zaklatást, professzionális segítségre és gyógyszerekre szorultak az esetek után.

A Facebook szóvivője azt javasolta a tanároknak, hogy jelezzék a zaklatást 24 órán belül. Míg az iskola kapuin kívüli beszélgetéseket, a névtelen leveleket nem lehet megállítani, a közösségi oldalnak vannak módszerei a zaklató üzenetek vizsgálatára - mondta a szóvivő.