Ezer évig őrzi az adatokat az új DVD

Vágólapra másolva!
Hagyományos DVD-formátumú, de speciális kivitelű optikai lemezt fejlesztett ki a Milleniata nevű cég: az M-Discnek nevezett speciális lemezek a gyártó szerint akár a forró vízbe mártást és a fagyasztást is túlélik, így akár ezer éven át megőrzik a rajtuk tárolt adatokat.
Vágólapra másolva!

Az M-Disc nevű lemezek ugyanúgy 4,7 gigabájt adat tárolására alkalmasak, mint a hagyományos DVD-k , mivel egy speciális, a kőhöz hasonló szilárdságú védőréteggel is ellátják. Az M-Discek esetében az adatok tárolására használt réteg olyan speciális anyagból van, amely a gyártó cég szerint hosszú évek alatt sem porlad el a hagyományos írható lemezekkel ellentétben. A tesztek alapján a lemez akár ezer évig képes tárolni a rajta rögzített adatokat, szemben a hagyományos írható CD-k és DVD-k néhány évével. Léteznek olyan aranybevonatú, kimondottan archiválási célra szánt optikai lemezek is, ezek gyártói általában arra vállalnak garanciát, hogy a lemez száz éven át tartja meg a felületére felvitt adatokat.


Extrém teszt: forró vízből folyékony nitrogénbe mártják a DVD-t

Ezek az értékek persze csak optimális, száraz, és nem túl meleg, nem túl hideg környezetben való raktározási körülmények mellett érvényesek. Ezzel szemben a Milleniata azt állítja, hogy az általa fejlesztett lemez annyira strapabíró, hogy az sem árt neki, ha forrás alatt álló vízbe mártják, majd közvetlenül ezt követően folyékony nitrogénnel lefagyasztják - legalábbis ez látható a cég honlapján közzétett demonstrációs videón.

Forrás: [origo]

A gyártó szerint az M-Disceknek nem árt a nedvesség, és akár ötszáz Celsius fokos hőséget is elviselnek. Az időtálló technológia komoly hátránya, hogy nem kompatibilis akármilyen DVD-íróval: a strapabíró lemezeket írni képes meghajtót az LG-vel közösen fog kiadni a cég, ennek ára azonban még nem ismert. Kezdetben kizárólag 4,7 gigabájtos lemezek lesznek kaphatók három dolláros, azaz öt-hatszáz forintos nettó darabáron az M-Discből, amelyeket csupán négyszeres sebességgel, azaz meglehetősen lassan lehet majd megírni. Később a vállalat a nagyobb kapacitású Blu-ray lemezekből is tervezi az időtálló kivitelű változat piacra dobását.