Újra lehet árusítani a Samsung táblagépét Európában

Vágólapra másolva!
Feloldotta ideiglenes végzését az a düsseldorfi bíróság, amely a múlt héten Hollandiát leszámítva az összes európai uniós tagállamban megtiltotta a Samsung táblagépének árusítását, miután az Apple beperelte a dél-koreai gyártót. Németországban egyelőre továbbra is tiltólistán marad a Galaxy Tab 10.1.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium értesülései szerint a düsseldorfi bíróság kedden úgy módosította a végzést, hogy annak hatálya alá csak Németország esik. Ennek eredményeképpen a Samsung újból árusíthatja a Galaxy Tab 10.1 típusjelzésű táblagépét az Európai Unió egyéb tagországaiban, köztük Magyarországon is.

Az Apple azért perelte be a Samsungot, mert állítása szerint a dél-koreai vállalat lemásolta az ő táblagépe, az iPad formatervét, amit az utóbbi cég cáfolt. Kedden az is kiderült, hogy az Apple a bírósági beadványában illusztrációként használt képeken digitálisan módosította a Galaxy Tab külsejét, hogy jobban hasonlítson saját tabletjére, mint a valóságban. A Samsung Android szoftvert futtató készülékét ugyanis szélesvásznú képernyővel szerelik fel, az Apple dokumentumában azonban az iPadhez hasonló, hagyományos képarányú változatban szerepelt a képeken.

Ugyanakkor a BBC arra is utalt cikkében, még nem teljesen tisztázott, hogy az ügyben eljáró bíróság egyáltalán jogosult-e feloldani az árusítás tilalmát uniós szinten. Hollandiában az eltérő versenyjogi törvények miatt az Apple eleve nem tudta elérni a rivális termék betiltását, a következő meghallgatásra az ügyben augusztus 25-én kerül majd sor. Szakértők szerint a Google is azért jelentette be hétfőn, hogy felvásárolja az amerikai Motorola cég mobiltelefongyártó részlegét, hogy a társaság által biztosított szabványok megszerzésével megvédje magát a hasonló jogi támadásoktól.