A Samsung szerint Kubrick találta fel a tabletet

Vágólapra másolva!
Az Űrodüsszeiára hivatkozva próbál meg kíbújni az Apple szabadalomsértési vádjai alól a Samsung. A koreai gyártó négy okostelefonjának és tabletjének sorsa függ a pertől.
Vágólapra másolva!

Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeiára hivatkozva próbál a Samsung kibújni az Apple által indított perek alól. A koreai elektronikai cég szerint az 1968-as tudományos-fantasztikus filmben is szerepelt, így nem számít levédhető újdonságnak az Apple formaterve.

Az Apple és a Samsung jelenleg kilenc országban pereskedik egymással. A Kubrick-filmrészletet csak az amerikai, a kaliforniai északi kerület szövetségi bíróságán zajló perben használhatta fel a cég. Az Apple által indított eljárásnak az a célja, hogy a Samsung négy telefon és táblagép forgalmazását tiltsa be, mert azok megsértették a formatervezési mintaoltalmát.

Videotelefonálnak az űrhajósok a táblagépeiken Kubrick filmjében

Az amerikai szabadalomrendszer sajátosságai miatt a Samsung korábbi szabadalmakkal és találmányokkal bizonyíthatja, hogy az Apple által levédetett terv nem újszerű. A cég hétfőn benyújtott beadvány szerint a Kubrick-filmben látható táblagép tökéletesen megfelel az Apple által leírtnak: formája négyszögletes és vékony, felületét a kijelző tölti ki, kávája vékony, a hátlapja pedig egyenes.

A beadványra Florian Muller szabadalmi ügyekkel foglalkozó jogász hívta fel a figyelmet. A szakértő szerint lenyűgöző lenne, ha a bíróság egyetértene a Samsunggal abban, hogy a Kubrick-videó elég az iPad formatervére vonatkozó szabadalom megsemmisítésére. "Akár sikerrel jár a Samsung, akár nem, figyelemre méltó az, hogy ilyen bizonyítékot ajánlanak" - írja blogján Muller.