Segít megőrizni intim szféránkat a Facebook

Vágólapra másolva!
Nem kell már félni a barátaink által feltöltött cikis bulifotóktól. A Facebook új adatvédelmi rendszere lehetővé teszi, hogy a képek nyilvánossá válása előtt törölhessük a ránk mutató címkéket, sőt ha nagyon kínos, akár a képet is levetethetjük a közösségi oldalról.
Vágólapra másolva!

A világ legnépszerűbb közösségi oldalán a hét második felétől új funkciók lesznek elérhetők, amelyek segítik a felhasználókat abban, hogy egyszerűen korlátozzák azt, hogy egyes fotóikat, bejegyzéseiket ki láthassa, ne osszanak meg mindent az egész világgal csak azért, mert az kényelmesebb.

Erről a Facebook hivatalos blogján számolt be Chris Cox, a közösségi oldal alelnöke. A szájtot korábban számos kritika érte amiatt, hogy csak nagyon komplikált módon teszi lehetővé felhasználói számára azt, hogy a feltöltött információk elérését korlátozzák, a cég számára ugyanis az az ideális, ha mindenki mindent megoszt a teljes világgal.

Gombbal választhatjuk ki, kinek szánjuk a bejegyzést

A rivális Google nemrég elindított Google+ nevű közösségi oldalán már gyökeresen eltérő kialakítást alkalmaz, amely eleve az ismerősök kategorizálásán alapul, és arra ösztönzi a felhasználókat, hogy külön csoportokba rendezzék családtagjaikat, munkatársaikat és távolabbi ismerőseiket.

Forrás: [origo]
Minden bejegyzésnél eldönthetjük, kinek szánjuk azt

A Google+-éhoz hasonló beállításokat tesz lehetővé majd az az új gomb is, amely a bejegyzések beviteli mezője, illetve az adatlapok egyes szegmensei mellett szerepel. Ebben egy kattintással ki lehet választani, hogy az adott információkat vagy bejegyzésünket melyik felhasználói csoporttal - például barátok, munkatársak, családtagok - akarjuk megosztani, vagy kifejezetten csak néhány kiválasztott ismerőssel.

Csak jóváhagyás után kerülnek ki a cikis fotók

Egy másik újítás a fotók felcímkézését érinti: ha egy barátja bejelöl valakit egy fotón, a jövőben az nem jelenik meg a felhasználó adatlapján, ezt megelőzően a rendszer a bejelölt ember jóváhagyását is kikéri a netezőnek.

Ha több fotón is bejelölnek egy felhasználót, azok egy listán jelennek majd meg, amelyen egy pipa és egy xgombra kattintva lehet dönteni a fotók sorsáról. Nem csak magát a bejelölést lehet elutasítani, automatikus üzenetben lehet kérni feltöltőjét a teljes kép törlésére, emellett a Facebook a másik felhasználó blokkolását is felkínálja lehetőségként: ekkor a két személy semmilyen bejegyzést nem fog látni egymástól a közösségi oldalon.

Forrás: [origo]
Az adatlapunk egyes részeit is titkossá tehetjük

Az új felület azt is lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy ne csak okostelefonjukról, hanem számítógépről is bejelentkezzenek egy-egy helyre. Minden státuszfrissítéshez, feltöltött fotóhoz, megjegyzéshez hozzáfűzhetnek földrajzi helyeket is. Ezzel párhuzamosan az okostelefonos Facebook kliensből eltűnik a Places funkció, helyét ez az általánosabb célú megoldás veszi át.

A Facebookot gyakran támadták a felhasználók jogait védő szervezetek az átláthatatlan adatvédelmi beállítások és az átgondolatlanul élesített újdonságok miatt. A mostani változtatásokkal talán sikerül visszanyerni a felhasználók bizalmát.