Steve Jobs visszavonul az Apple éléről

Steve Jobs visszavonul az Apple éléről
Vágólapra másolva!
Lemondott az Apple cég elnök-vezérigazgatói tisztjéről Steve Jobs, mivel saját bevallása szerint nem képes ellátni az ezzel járó feladatokat. Jobsot a cég élén Tim Cook, a gyártó ügyvezető igazgatója váltja, aki hosszú betegszabadsága miatt korábban is helyettesítette a cégalapítót, aki az Apple elnökeként folytatja munkáját a jövőben - számolt be a BBC brit közszolgálati médium.
Vágólapra másolva!

Steve Jobs a hetvenes években alapította meg társaival az Apple céget, és alkotta meg az egérrel vezérelhető grafikus kezelőfelületével akkoriban úttörőnek minősülő számítógépet. A szakember a nyolcvanas évek közepén távozni kényszerült a vállalattól, de 1996-ban újra visszakerült az Apple-höz, miután a cég felvásárolta a NeXT nevű PC-gyártó vállalkozását.

2011. augusztus 25-én Steve Jobs bejelentette, hogy lemond az Apple elnök-vezérigazgatói (CEO, chief executive officer) pozíciójáról, amelyet a cég korábbi ügyvezető igazgatója (COO, chief operating officer), Tim Cook tölt be a jövőben - olvasható az Apple honlapján.

Eljött az idő, amikor távoznia kell

Jobs 2000-től 2009-ig folyamatosan az Apple élén dolgozott, vezetése alatt a gyártó több kultikus terméket is kidolgozott, egyebek között az iPod zenelejátszót és a monitorral egybeépített iMac számítógépet. Steve Jobs 2009-ben hosszabb betegszabadságra ment az után, hogy májátültetést hajtottak végre rajta néhány évvel korábbi hasnyálmirigyrákjának kezelését követően. Az idén 56 éves Steve Jobs azóta már visszatért, és személyesen mutatott be több új terméket, többek közt az iPad táblagépet is, de az idén január 17-én ismét betegszabadságot vett ki.

Forrás: [origo]
Tim Cook lett az új Apple-vezér

Steve Jobs az Apple igazgatótanácsának írt rövid levelében távozását a következőképpen kommentálta: "Mindig is azt mondtam, hogy ha egyszer eljön a napja, hogy már nem leszek képes ellátni feladataimat és hozni a tőlem elvárt teljesítményt az Apple vezéreként, önök fogják elsőként megtudni. Sajnos, ez a nap most eljött, ezennel lemondok az Apple elnök-vezérigazgatói tisztéről."

Továbbra is Apple-alkalmazott marad Jobs

Betegszabadságai alatt Jobsot korábban is Tim Cook helyettesítette. Az Apple-vezér a fontosabb termékeket mindig maga jelentette be, bár a visszatérését követően tapasztalt jelentős testsúlycsökkenéséről a sajtó korábban is cikkezett. Ugyanakkor Steve Jobs a levélben arra is kitért, hogy ha az igazgatótanács beleegyezik, a jövőben is betöltené a vállalat elnöki tisztségét, és Apple-alkalmazott is maradna - ezeket az igazgatótanács azonnali hatállyal jóvá is hagyta.

Tim Cookot, az Apple új elnök-vezérigazgatóját maga Jobs ajánlotta az igazgatótanács számára utódjaként, és üzenetében úgy fogalmazott, hogy úgy véli, a cég legfényesebb és leginnovatívabb napjai előtt áll. Szavai szerint legjobb barátait az Apple-nél szerezte, és mindenkinek köszöni az együtt eltöltött éveket.

Nem váratlan lépés

A BBC-nek nyilatkozó elemzők szerint Jobs lemondása nem volt váratlan, és a vezetőcsere minimális hatással lesz a vállalat napi működésére. Colin Gillis, a BGC Financial cég elemzője úgy véli, Steve Jobs továbbra is ugyanúgy közre fog működni az Apple életében, ahogy korábban.

Tim Cook - teljes nevén Timothy D. Cook - egyébként tizenhárom évvel ezelőtt, 1998-ban csatlakozott az Apple-höz, amelynek ügyvezetői tisztségét 2004-től mostanáig töltötte be. A műszaki végzettségű amerikai szakember korábban a Compaq számítógépgyártó cégnél dolgozott, ahol többek közt a vállalat termékeinek, készleteinek és beszerzéseinek nyilvántartásáért felelt. Cook tizenkét évet az IBM-nél is eltöltött, ahol az észak-amerikai gyártást és termékelosztást vezette.