Macskamániás programozó készíti az IrfanView-t

Vágólapra másolva!
Egy elütött cicát mintáz a világ egyik legnépszerűbb képkezelő szoftvere, az IrfanView ikonja, pedig a program készítőjétől megtudtuk, imádja a macskákat, a logót csupán viccnek szánta. Irfan Skiljan tizenöt éve képnézegető szoftverének fizetős, céges változataiból tartja fenn magát, bár ez csak azért lehetséges, mert nincsenek extra igényei, és úgy gondolja, a PC-ink a szakértők jóslataival ellentétben nem fognak egyik napról a másikra eltűnni.
Vágólapra másolva!

Rengetegen használják digitális fotóik kezelésére az otthoni használatra ingyenes IrfanView-programot, mivel kicsi, gyors, egyszerű használni, és a képek nézegetésén kívül alapvető szerkesztési funkciókkal is rendelkezik.

A tizenöt éve elérhető szoftvert egy, a boszniai háború elől Bécsbe menekült, harmincas éveinek végén járó bosnyák programozó, Irfan Skiljan készíti tizenöt éve. Programjának első verziója még Windows 95-re jelent meg, az új kiadások azonban Windows 7-en is használhatók. A szoftver időközben az alapvető képformátumok mellett a félprofi és profi digitális fényképezőgépek által használt digitális negatívokat is megtanulta kezelni, de számos videofájllal is elboldogul. Az IrfanView azt is lehetővé teszi, hogy használója saját fotóinak és mp3 zenéinek felhasználásával saját képernyőkímélőt készítsen Windows alá, és egyszerre sok fotót is át tud méretezni, forgatni egyetlen kattintással. A program fejlesztőjét e-mailben faggattuk saját és riválisainak szoftvereiről.

- Az IrfanView logója egy macska, amin átment egy autó. Hogyan esett erre a választás?
Igen, az valóban egy elütött macska. Én imádom a macskákat, és a vicceket is - a logó pedig ennek a két dolognak az egyvelege.

- A honlapján lévő információk szerint sosem létezett 1.0-s verzió a programból. Hogy lehet ez?
Hivatalos 1.0-s kiadás valóban nem készült a szoftverből, csupán egy bemutatóverzió, amit a barátaim és a kollégáim láttak. Az IrfanView kezdetben csak egy hobbiprojekt volt, azért írtam a programot, hogy segítsek a kollégáimnak .JPG formátumú fotókat rendszerezni és megnyitni. Végül mindig újabb és újabb funkciókat és további formátumok támogatásának megvalósítását kérték tőlem, így kezdődött a szoftver fejlesztése.

- A Wikipédia szerint egyetemi évei alatt, Bécsben kezdte fejleszteni az IrfanView-t. Még mindig ott él, vagy hazaköltözött Boszniába?
Igen, az 1992-es boszniai háború óta Ausztriában élek.

- Az IrfanView-t magáncélra ingyenesen le lehet tölteni: meg tud élni a vállalati licencek és az adományok eladásából? Foglalkozik mással is a képnézegető fejlesztése mellett?
Igen, meg tudok élni az IrfanView fejlesztéséből, bár nincsenek nagy igényeim. A vállalati licencek mellett időnként speciális verziókat készítek a programból a megrendelők egyéni igényeihez igazodva.

- Hány darab licencet adott el eddig a szoftverből? Van olyan ország, ahol különösen népszerű az IrfanView?
Nem tudom, sosem érdekelt, ezért nem készítettem róla statisztikát. Az biztos, hogy sokat :) Németországban és az Egyesült Államokban használják a legtöbben a programot, legalábbis a visszajelzések száma alapján.

Forrás: [origo]
Fotónézegetés az IrfanView-val

- Az IrfanView első publikus verziója 1996-ban jelent meg. Hogyan tudott elterjedni a szoftver világszerte az internetes korszak hajnalán?
Az elégedett felhasználók segítették a programom elterjesztését, akik saját ismerőseik figyelmébe ajánlották az IrfanView-t - hasonlóan, ahogy azt manapság mondjuk a Facebookon teszik, csak akkor még más platformon keresztül kommunikáltak.

- Mit gondol, mi tartja életben a programot? Egy sor egyéb képnézegető létezik, ott van például a Google Picasája, és a Windows beépített programja is. Hogyan marad velük szemben versenyképes az IrfanView?
A felhasználók mindig újabb és újabb funkciókat akarnak, én pedig folyamatosan optimalizálom a szoftvert. Egy, a jelenlegitől gyökeresen eltérő felülettel bíró verziót rossz ötlet lenne kiadni, az emberek olyannak szeretik az IrfanView-t, amilyen. A "cool" kezelőfelület nem fontos számomra, inkább a minőségi funkciókat tartom fontosnak a látványos designnal szemben.

- Mit gondol, mi a Windows beépített, vagy más rivális képnézegetők gyengéje? Egyáltalán mi a legfontosabb jellegzetessége egy ilyen szoftvernek?
Nem ismerem és nem próbálom ki az összes rivális szoftvert. A képnézegetők piaca már telített, nagyon nehéz olyan szoftvert készíteni, amely a meglévő programokkal szemben látványos sikert érhetne el. Hasonló a helyzet a zenelejátszó vagy böngészőprogramokhoz: mindegyikből léteznek már jól bevált szoftverek.

Az ideális képnézegető program kicsi, gyors és stabilan működik - legalábbis ez az én filozófiám, amit megpróbálok elérni. A legtöbb program túlságosan nagy, mert íróik nem törődnek a mérettel és a számítógép erőforrásainak hatékony felhasználásával, mivel manapság a memóriák és winchesterek nagyon olcsóak.

- Az IrfanView-t huszonhat különböző nyelven - köztük magyarul is - lehet használni? Hogyan készül ez a rengeteg fordítás?
Az angol és német fordításokat én készítem, az összes többit önkéntes fordítók és felhasználók írják. Ezek az emberek fantasztikus munkát végeznek, nagyon hálás vagyok nekik. A programot úgy alakítottam ki, hogy bárki létrehozhat egy saját nyelvi fájlt, és elküldheti nekem, hogy beépítsem a szoftverbe azt.

- Mit gondol a különböző fényképezőgép-gyártók eltérő digitálisnegatív (RAW) formátumairól? Lehetséges olyan szoftvert írni, amely képes gyorsan megnyitni ezeket? Érdemes egyáltalán egy mezei felhasználónak a JPEG helyett RAW-ban fotóznia?
Nem szívlelem az egyedi és nem megfelelően dokumentált formátumokat. Nem valószínű, hogy a digitális negatívok feldolgozását bármilyen módon fel lehetne gyorsítani, a formátum jellegéből kifolyólag ezeknek a fájloknak a megnyitása a PC-n is a komolyabb feldolgozást igényel.

Az átlagemberek számára továbbra is megfelelőek az egyszerű JPEG fájlok, ezek biztosan "jövőállóak" lesznek. Az utóbbi években többször is megpróbálták leváltani a két legismertebb formátumot, a GIF-et és a JPEG-et, de ez sosem sikerült, mert a potenciális utódok használata mindig komplikáltabb volt.

- Mit lehet tudni az átlagos IrfanView-használóról? A veterán számítógéphasználók vagy a kezdő anyukák vannak többségben köztük?
Ezt nehéz megmondani, gyakorlatilag az egész világ IrfanView-használó: kaptam már levelet tizennégy és kilencvenéves felhasználótól, nőktől és férfiaktól vegyesen. Sok olyan embert ismerek, aki a kezdetektől, azaz tíz-tizenöt éve használja már a programot.

-A legutóbbi verzió néhány hónapja jelent meg. Mi várható a következő kiadásban, mikor fog megjelenni? Min dolgozik most éppen? Számíthatunk arra, hogy a programból közvetlenül fel lehet majd tölteni az ismert képmegosztó szájtokra a fotókat?
Valószínűleg az év végén fog megjelenni a következő verzió, nem vezetek listát a tervezett funkciókról, bár folyamatosan dolgozom a programon. A fájlok feltöltése lehetséges, hogy megjelenik, bár FTP-szerverekre most is fel tud tölteni fotókat a program, külsős bővítmények segítségével pedig más szájtok támogatása is megoldható.

- Mit gondol, valóban végéhez közeledik a PC-korszak? Várható tabletes verzió az IrfanView-ból?
Nem, szerintem a PC-k még jó pár évig velünk lesznek. A táblagépek nem rosszak, de korlátozottan lehet felhasználni ezeket. Ha eljön az ideje, készíthetek tabletes verziót is a képnézegetőből, de szerintem egyelőre még semmi más nem képes teljesen kiváltani egy személyi számítógépet.