Nem csak fazékhangon szólhat a laptop

Vágólapra másolva!
Kifejezetten noteszgéphez szánt minihangfalakat próbáltunk ki: csíptetőset, bedugósat, alátétként használható kivitelűt. Kiderült, hogy már kevesebb mint háromezer forintos befektetés jelentősen javíthatja a YouTube-ozás és zenehallgatás hangzását. Bár sok a hasonló hangszóró, a hangminőségük közt jelentős az eltérés. Cikkünkből megtudhatja, melyik a legjobb vétel!
Vágólapra másolva!

A számítógép egyre jelentősebb médiafogyasztási eszközzé válik, nemcsak a híreket tudjuk elolvasni a neten, hanem akár a Híradót vagy a kedvenc szappanopera utolsó epizódját is megnézhetjük a PC-n, ha nem értünk haza időben. Egyre több otthonban használnak asztali gép helyett laptopot: a hordozható gépek nagy előnye, hogy a díványon vagy a konyhában is használhatóak.

Az átlagos noteszgépeket többnyire nem túl jó minőségű beépített hangszórókkal dobják piacra a gyártók, bár léteznek már miniatűr mélysugárzót tartalmazó, Dolby-hangzású modellek is. Ha önnek nem ilyen van, de szeretne megszabadulni a netes videók laposan hangzó, jellegtelen hangzásától, néhány ezer forintos beruházással megteheti. Audiofil minőséget persze nem érdemes elvárni a minihangfalaktól, de a noteszgépen nézett filmek, videók élvezeti értékét jelentősen növelik, így remek megoldást nyújtanak mindenkinek, aki nem szeret fejhallgatót viselni.

Olcsó fehér hanggolyó: Logitech Z110

Tesztünk legolcsóbb darabját már háromezer forintnál olcsóbban is felleltük ismert hazai áruházak kínálatában, mégis a gömbölyded hangszóró szólt a legjobban az összes tesztelt típus közül. Bár apró mérete miatt nem alkalmas egy egész szoba behangosítására, arra tökéletes, hogy szövegszerkesztés közben hallgassuk rajta a kedvenc zenéinket.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nem kell konnektorba dugni a Logitech minihangszóróját

Beüzemelése pofonegyszerű: a működéséhez szükséges energiát a számítógép USB-portjáról veszi, a hangot pedig a fülhallgató kimenetéből. Így gyakorlatilag operációs rendszertől függetlenül minden géptípussal kompatibilis az eszköz, nem kell külön bedugni a konnektorba sem, viszont lefoglal egy csatlakozási lehetőséget. Alternatív megoldásként USB-s adapterrel fali aljzatról is lehet működtetni, így akár mobiltelefonhoz vagy mp3-lejátszóhoz is csatlakoztatható a hangfalpár.

Kis méretének köszönhetően kevés helyet foglal az asztalon, viszont semmilyen módon nem lehet rögzíteni a laptophoz, így kissé komplikált művelet a géppel együtt átvinni az egyik szobából a másikba. Sajnos a minihangfalon nem található külön hangerőszabályzó, sőt egyáltalán semmilyen kezelőszerv sem, így a hangerőt is csak a szoftverben avagy az operációs rendszerben lehet állítani. Praktikus megoldás viszont, hogy a hangszóró hátlapját úgy alakították ki, hogy fel lehet tekercselni rá a felesleges drótot, így az nem tekereg zavaróan az asztalon.

Ár: 2800-3000 forint
Hangminőség: 5
Praktikusság: 3
Csatlakozók: 1 darab minijackbemenet (hang), 1 darab USB-csatlakozó (csak táp)

***

Extra hangerő hangrúddal: Verbatim Portable Audio Bar

Kimondottan a laptoppal együtt való hurcolásra tervezték a Verbatim miniatűr hangrúdját, amelyet notebookra és netbookra is fel lehet helyezni. Sajnos a hangszórót csupán egy lehajtható pálcika rögzíti a képernyő tetején, ami nem túl stabil, így nem ideális ölben való használathoz, mert egy hirtelen mozdulattal le lehet borítani a helyéről. Ezt a hangszórót kizárólag USB-csatlakozóval szerelik, ezen keresztül kapja a működéséhez szükséges energiát és a hangot is. Bár a hangszóró a hivatalos oldalon lévő információk szerint csak a Windowszal és Mac OS X-szel kompatibilis, az USB-s audioeszközöket általában Linux alatt is lehet használni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Kicsi, de nem is szól túl szépen a Verbatim hangrúdja

Tesztalanyaink közül a hangrúd volt a legkisebb és legkönnyebb, így a legkönnyebben hordozható, viszont hangzását tekintve a mezőny legvégén kullogott, mivel túlságosan dominálnak benne a ciripelő magas frekvenciás hangok, a mély- és középszekció pedig teljességgel elveszik klasszikus dobozhangzást produkálva. Bár nem drága, ez a hangszóró leginkább csak arra alkalmas, hogy a laptop beépített hangszóróinál nagyobb hangerőt érjünk el, vagy a nézett filmen elhangzott mondatokat jobban ki tudjuk venni. Zenét inkább ne hallgassunk rajta, vagy csak beszélgetős rádióműsorokat, hangoskönyvet.

Ár: 4500 forint
Hangminőség: 1
Praktikusság: 3
Csatlakozók: 1 darab USB-csatlakozó (hang és táp)

***

A legszebb hangú csíptetős: Logitech Laptop Speaker Z205

Ugyancsak képernyőre csíptethető kivitelű a Logitech Z205-ös hangszórója, de sokkal szebben szól a Verbatim modellénél. Ez a hangszóró ugyan kicsit nagyobb, és kétezer forinttal többe kerül, de sokkal erőteljesebben érvényesülnek rajta a középmély hangok, ami például a filmes párbeszédeknél jön jól. Ez a hangfal sem zenehallgatásra termett típus, mivel a pici hangszórónak eléggé dobozhangja van, de a három képernyőre csíptethető típus közül ez szólt a legjobban, még a Logitech jóval nagyobb méretű laptoptámaszánál is jobb a hangminősége.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nem zenehallgatásra termett, de a csíptetős hangszórók közül a legszebben szólt a Logitech Z205

Praktikusságát azért jutalmaztuk magas pontszámmal, mert a gyártó hangerőszabályzó gombokat, illetve a számítógéphez való csatlakozáshoz használt USB-porton kívül egy minijackbemenetet is elhelyezett rajta, amellyel más eszközt is kapcsolni lehet a hangrúdhoz. Ebben az esetben is szükség van tápellátásra, amelyet a számítógépről, vagy USB-hálózati adapterrel lehet megoldani. Negatívum, hogy ezt a hangrudat sem tartja elég precízen a helyén a rögzítőcsipesz.

Ár: 6500 forint
Hangminőség: 3
Praktikusság: 4
Csatlakozók: 1 darab USB-csatlakozó (hang és táp), 1 darab minijackbemenet (külső eszköz hangbemenete)

***

Leverhetetlen laptophangfal: Philips SPA5210B

Tesztünk legdrágább felcsíptethető hangrúdját a Philips gyártja, forgalmazótól függően nyolc és tízezer forint körüli összegért lehet megvenni. Méretre és tömegre is ez a legnagyobb mindhárom modell közül, és ugyan jóval szebben szól a Verbatim termékénél, az olcsóbb Logitechet már nem képes megverni hangzásban: mély- és középhangzásban kissé gyengén teljesít.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hiába a legnagyobb, nem a Philips hangrúdja szól a legszebben

Ugyanakkor ezt a hangszórót lehet a legstabilabban rögzíteni a noteszgéphez, egy satuként funkcionáló tekerővel tudja tulajdonosa ráfeszíteni a képernyő kávájára. Bár elég széles a kivitele, egy tízcolos képernyővel szerelt MSI Wind netbookra gond nélkül rögzíteni tudtuk. Jár hozzá egy tok is, hangerőszabályzó gombok azonban már nincsenek rajta.

Ár: 8-10 ezer forint
Hangminőség: 3
Praktikusság: 4
Csatlakozók: 1 darab USB-csatlakozó (hang és táp)

***


Hangfal a laptop alá: Logitech Speaker Lapdesk N550

Több gyártó is kínál már laptopalátéteket, amelyeknek mindenki hasznát veheti, aki rendszerint nem asztalnál ülve, hanem ölben használja noteszgépét. A támasztékot használva ugyanis a gép lapkáiból kiáramló meleg levegő nem éri közvetlenül a combunkat, ami azért is jó, mert nem éget, és a processzor szellőzése is hatékonyabban tud működni, ha van egy kis rés a laptop alatt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A nagy hangszórók sokkal jobb hangminőséget sejtetnek, mégsem szól elég szépen a Logitech notebooktámasza

A Logitech középkategóriás laptopalátétjét extraként sztereó hangszóróval is felszerelték, amely USB-n keresztül kapcsolható a PC-hez. Jó pont a tervezőknek, hogy külön hangerőszabályzó billentyűket is szereltek a jobb oldalra, ezek ráadásul jó nagyok, így könnyen kitapinthatóak. A gyártó honlapja szerint legfeljebb 14 colos laptopokkal kompatibilis az alátét, ami tesztünk során be is igazolódott, mivel egy ekkora ThinkPad noteszgép éppen kitöltötte a felületét. Egy tizenöt colos laptop már túlságosan lelógna róla, ami azért baj, mert az az itthon legnagyobb számban eladott típus - ezért kapott csak három pontot a praktikusságára. A hangzása leginkább egy kisebb méretű konyhai rádióéhoz hasonló: mély hangok nem igazán vannak, a beszéd tisztán kivehető, de a zenehallgatás nem teszi túl élvezetessé

Ár: 10 ezer forint
Hangminőség: 3
Praktikusság: 3
Csatlakozók: 1 darab USB-csatlakozó (hang és táp)

***

Összességében nem okozott meglepetést, hogy a legszebben a csaknem asztali kivitelű hangfalpár, a Logitech Z110-es szólt, hiszen ennek a dobozai nagyobbak a többinél, viszont kevésbé kényelmesen hordozható. A csíptetős kivitelű hangrudak közül a Logitech Z205-ösön szólt elfogadhatóan , a Verbatim hangrúdja gyengén teljesített, bár a beépített hangszóróknál erőteljesebb a hangja. A Philips csíptetős laptophangszórója középszerűen szól magas ára ellenére. Meglepődtünk a Logitech laptopalátétjének gyenge hangzásán, ekkora méretben szerintünk sokkal több potenciál rejlik. A háromezer forintos gömbölyded Logitech-hangfalpárt leszámítva egyik modellen sem szívesen hallgatnánk zenét a dobozszerű hangzás miatt, akármit állítanak is a gyártók prospektusai az ezekben alkalmazott speciális hangzásjavító megoldásokról.