Szemüvegbe épített házimozit a Sony

Vágólapra másolva!
A kilencvenes évek virtuális sisakjait idézi a Sony legújabb házimozis berendezése, amelyet tulajdonosának a fején kell viselnie. A szemüveghez hasonlóan viselhető ketyerén térhatású filmeket lehet nézni csúcsminőségben úgy, hogy a használója ezzel senkit sem zavar.
Vágólapra másolva!

A héten bemutatott eszköz a "HMZ Personal 3D Viewer" nevet viseli, amely a "head mounted display", vagyis fejen viselhető képernyő kifejezésből ered. Elsőként november közepétől lehet majd megvenni Japánban hatvanezer jenes, vagyis százötvenezer forintnak megfelelő összegért. Később a ketyere európai és amerikai bevezetését is tervezi a Sony-t, ezek ideje azonban még nem ismert, de még karácsony előtt várható.

A HMZ-vel úgy lehet mozifilmeket nézni, hogy azzal viselője senkit sem zavar: a képet a szem előtt lévő miniatűr OLED-képernyők szolgáltatják akár térhatású üzemmódban is, a térhatású hang pedig beépített fejhallgatón érkezik a nézőhöz - számolt be az AP hírügynökség. A Sony közlése szerint kompakt kivitele ellenére csúcsminőségű házimozis élményt biztosít, képe kristálytiszta és pengeéles (mindkét képernyő 1280x720 pixeles felbontást használ), viselője pedig akkora képet lát, mintha egy moziban ülne. A HMZ-hez ráadásul akár Blu-ray-lejátszót vagy játékkonzolt is csatlakoztatni lehet.

Forrás: [origo]



Ugyanakkor az eszközzel csak egyvalaki tud filmet nézni, szemben a tévével, amelyet akár egy egész család körbeülhet. Azt még nem tudni, hogy a bizarr eszköz elnyeri majd a tömegpiac tetszését, vagy olyan elfelejtett termék lesz, mint a Nintendo kilencvenes években piacra dobott, virtuális sisakként viselhető konzolja, a Virtual Boy. A gyártó egyébként 15 évesnél fiatalabb gyerekeknek nem ajánlja a HMZ használatát, mivel az eszköz az agy olyan részeit stimulálja, amely esetükben még fejlődés alatt áll, ezért a kütyü károsíthatná egészségüket.