Bittorrentes tévé, táskát igénylő óriásmobil - őszi kütyüújdonságok

Vágólapra másolva!
A Samsung szerint az embereknek óriási okostelefonra van szükségük, a Sony inkább kompakt félbehajtható tabletet ajánl, a Toshiba a vékonyságra esküszik, a Lenovo szerint pedig az a lényeg, hogy egy kütyü olcsó legyen. Hamarosan megjelenik az első bittorrentes tévé, a világelső Windows 8-as táblaszámítógépét pedig Windows 7-tel lehet majd megvenni. A berlini IFA-n bemutatták a karácsonyig még boltokba kerülő legújabb kütyüket.
Vágólapra másolva!

A pénteken megnyílt berlini IFA szórakoztatóelektronikai kiállítás előzetes sajtónapján mutatta be a Samsung új okostelefonját, amely biztosan megosztja majd az embereket. A Galaxy Note-ot ugyanis a papír határidőnapló és a jegyzettömb kiváltására tervezték, ezért csak hajszál híján kisebb egy táblagépnél, egy szűkebb nadrágzsebben el sem fér.

A legújabb csúcsmobil már el sem fér a zsebben

A Galaxy Note-ot ugyanis 5,3 colos, vagyis 13,5 centiméteres képátlójú érintőképernyővel szerelik fel. Az LCD-nél fejlettebb, AMOLED technológiájú kijelző képminősége valószínűleg minden korábbi készülékénél jobb lesz, mivel olyan nagy - 1280x800 pixeles -felbontást használ, amely eddig csak a laptopokra volt jellemző.

A nagy méretnek ára van, a készülék elég nehéz, közel 180 grammot nyom, viszont olyan izmos hardvere van, amely már majdnem eléri egy noteszgép teljesítményét: kétmagos, 1,4 gigahertzes lapka a szíve. Meglepő, hogy ennek dacára nem az Android legújabb - 3.2-es -, hanem a már hónapok óta elérhető 2.3-as verziója fut a készüléken. A Google mobilos szoftverét ugyan kibővítette a gyártó, többek között azért is, hogy a Galaxy Note-hoz mellékelt érintőceruzával is lehessen jegyzeteket firkálni a telefon képernyőjére.

Az egyelőre nem tudni, hogy a Samsung Galaxy Note mikortól és mennyiért lesz kapható, de a gyártó számára intő jel lehet, hogy a Dell nemrég vonta ki a piacról az ugyancsak 5 colos képernyővel szerelt Streak táblagépét, bár annak tudása jóval gyengébb volt az új okostelefonénál. A vállalat egyébként a Samsung Galaxy Tab nevű táblagépéből is előrukkolt egy új, 7,7 colos verzióval, amelynek belsejében a korábbinál nagyobb teljesítményű hardver és szinten nagyfelbontású AMOLED-képernyő található, amellyel akár tízórás üzemidőt is el lehet majd érni

Az első Windows 8-as tabletet Windows 7-tel lehet megvenni

A dél-koreai gyártó az első Windows 8-as táblaszámítógépét is bemutatta. Bár a Slate PC Series 7 nevű eszközt szeptemberi premierjekor még Windows 7-tel lehet majd megvenni, a cég szerint a tulajdonosok frissíthetnek majd a Windows 8-ra, amint a Microsoft következő generációs operációs rendszere megjelenik.

Ennek pontos mikéntjét egyelőre nem közölte a gyártó, valószínűleg nagyrészt amiatt, hogy még a Microsoft is adós azzal, hogy mikor akarja kiadni a Windows 7 utódját. A Slate PC egyébként 11,6 colos képernyővel szerelt táblagép, belsejében azonban a laptopokban, nem pedig tabletekben használatos Intel Core i5 processzor dolgozik. A gép tömege mindössze 860 gramm. Külön megvehető dokkolóegységéhez csatlakoztatva a masinát hagyományos módon - billentyűzettel és egérrel - is lehet használni, mivel ugyanolyan Windows 7 rendszer fut rajta, mint bármelyik laptopon. A Slate PC-t egy töltéssel legfeljebb hét órán át lehet használni. A mobilinternetes modemmel is felszerelhető gép legolcsóbb változatáért is 1100 dollárt, vagyis több mint kétszázezer forintnak megfelelő összeget kérnek majd el.

Félbehajtós tablettel hódítana a Sony...

Bár eddig látványosan távol maradt a táblagépek piacáról a japán Sony, a cég most két androidos készüléket is bejelentett, valamint bemutatta új Walkmanjének prototípusát. Ez utóbbi is a Google mobilszoftverét futtatja, és gyakorlatilag egy kizárólag wifis kommunikációra használható okostelefonra hasonlít 4,3 colos érintőképernyőjével - kérdés, ez elegendő lesz-e ahhoz, hogy versenyképes legyen a már évek óta kapható iPod Touchcsal. A Sony Tablet S modellje teljesen átlagos tablet, amelyet 9,4 colos képernyővel szerelnek fel, és a wifis mellett 3G-s változatban is kapható lesz. A készüléket a fejlett Nvidia Tegra 2-es lapkával szerelik fel, és karácsony előtt lesz kapható.

Jóval érdekesebb a kettéhajtható kivitelben készülő Tablet P modell, amelyet a gyártó kimondottan úgy tervezett, hogy könnyen lehessen hurcolni, így akár a villamoson is elő lehessen venni hírek olvasása céljából. Ez a változat két darab 5 colos átlójú képernyőjével gyakorlatilag azonos méretű hasznos felületet biztosít, mint a másik típus, de feleakkora helyet foglal el a táskában vagy kabátzsebben.

Forrás: Sony
Forrás: Sony

A cég újabb, e-tinta-képernyővel szerelt elektronikus könyvolvasó eszközzel is előrukkolt. A PRS-T1 típusjelzésű Reader az Amazon Kindle-jével versenyképes, 150 dolláros - harmincezer forintos - áron kerül majd a boltokba, és a cég saját e-könyv-áruházával lesz kompatibilis. Riválisához hasonlóan egy töltéssel akár heteken át használni lehet majd, mivel az e-tinta-képernyő nagyon kevés energiát fogyaszt, ráadásul a Sony eszközén ez érintésérzékeny is. A készülékből egy speciális Harry Potter-es változat is a boltokba kerül majd októberben, amikor a sorozat írójának új, Pottermore nevű webszájtja is elindul.

...vékonnyal pedig a Toshiba

A világ legvékonyabb táblagépét dobja piacra ősszel a Toshiba: az AT200, illetve Excite néven boltokba kerülő modellje mindössze 7,7 milliméter vastag, tömege pedig alig több fél kilogrammnál. Ez azonban csak legfeljebb a hirdetésekben nyújthat előnyt a kütyünek, mivel legnagyobb riválisa, az iPad 2 is csupán egyetlen milliméterrel vastagabb, a különbséget az átlagember valószínűleg észre sem veszi.

Forrás: Toshiba
Forrás: Toshiba

Egyéb paraméterei a tabletnek átlagosak: 10 colos képernyő, 1,2 gigahertzes, kétmagos processzor, Android 3.2 és nyolc órás üzemidő. A cég hazai képviselete szerint az AT200-ast november tájékától lehet majd megvenni Magyarországon.

Kispénzűek tabletje a Lenovótól

Olcsó androidos tablettel akarja meghódítani a vásárlókat a Lenovo is: a cég új, IdeaPad A1-es modelljéért csupán kétszáz dollárt, vagyis nagyjából negyvenezer forintnak megfelelő összeget kell fizetni majd.

Forrás: Lenovo
Forrás: Lenovo

Az IdeaPad A1-est 7 colos képernyővel szerelik fel, és az Android 2.3-as - azaz nem a legújabb - verziója fut majd rajta. A kompakt méretű, és fél kilogrammnál kis könnyebb táblagép a gyártó szerint legfeljebb hét órás üzemidőt tud biztosítani, és szeptember végén kerül majd a boltokba. A Lenovo egyébként úgy tapasztalja, hogy az itthon 140 ezer forintba kerülő iPad 2-nél jelentősen olcsóbb táblagépek iránt komoly kereslet van, különösen a fejlődő országokban.

A világ első Bittorrent-tévéje

A világ első Bittorrent letöltőtechnológiát alapból támogató tévéjét is bemutatják Berlinben. A készüléket egy török gyártó, a Vestel hozza ki, amely hivatalosan licencelte a peer-to-peer letöltési megoldást a televízióhoz.

Az internetre csatlakoztatható készülék menüjéből közvetlenül lehet keresni, és Bittorrentet használó letöltéseket indítani, a médiafájlokat pedig magán a tévén rögtön meg is lehet nézni. Az integrált megoldást a gyártó szerint olyan egyszerű használni, hogy azzal egy kezdő felhasználó is elboldogul - számolt be a TorrentFreak blog. A Bittorrent szoftvert fejlesztő cég tájékoztatása szerint idén ősszel más gyártók is megjelennek majd a letöltőtechnológiát használó termékekkel, többek közt hálózati meghajtókkal, beltéri egységekkel is. A TorrentFreak oldalán a tévét meg is lehet nézni.