Telefonon rúgták ki a Yahoo vezetőjét

Vágólapra másolva!
Carol Bartz 2009 óta vezette a világ egyik legismertebb, bár jobb napokat is megélt internetes cégét. Korábbi alkalmazottainak írt búcsúüzenete szerint a Yahoo igazgatótanácsának elnöke telefonon mondott fel neki. Elemzők szerint Bartz komoly változásokat hajtott végre a cégben, de reformjai nem voltak átütőek, mert a Yahoo még mindig gyengén szerepel a közösségi szolgáltatások és a keresők piacán.
Vágólapra másolva!

A műszaki végzettséggel rendelkező Carol Bartz az egyik első női felsővezető volt az informatikai iparban, korábban a 3M-nél, a Digitalnál és a Sunnál is dolgozott, majd pedig a tervezőszoftvereket készítő Autodesk cég elnök-vezérigazgatói tisztségét töltötte be 1992 és 2006 között. Az idén 63 éves szakember 2009-ben csatlakozott a Yahoo-hoz, amelynek négy év alatt a harmadik elnök-vezérigazgatója lett.

Telefonon rúgták ki

Váratlan távozásáról korábbi munkatársait Carol Bartz egy rövid, iPadről küldött üzenetben tájékoztatta: "Szomorúan kell tudatnom, hogy éppen most rúgott ki telefonon a Yahoo igazgatótanácsának elnöke. Nagy örömömre szolgált, hogy veletek együtt dolgozhattam, és mindenkinek a legjobbakat kívánom!"

Carol Bartzot azonnali hatállyal mentették fel a munkavégzés alól, két és fél évi vezetését követően tisztségét ideiglenesen Tim Morse, a Yahoo pénzügyi vezetője fogja átvenni - derül ki a Yahoo sajtóközleményéből. Bartz határozott idejű munkaszerződése értelmében még több mint egy éven át igazgatta volna a céget.

Egykor kereső volt, ma inkább webportál

1994-es indulásakor a Yahoo egyfajta internetes útikönyvként funkcionált, amely az akkor még csekély számú honlapot kiszolgáló interneten való hasznos tartalmak felkutatását hivatott elősegíteni egy aranyoldalakhoz hasonló felülettel.

Forrás: AFP/Getty/Justin Sullivan
Carol Bartz, a Yahoo legutóbbi elnök-vezérigazgatója

Később az oldal keresőként is funkcionált, a cég részvényeinek árfolyama pedig az egekbe emelkedett. A Google és a Facebook megjelenésével azonban a Yahoo forgalma jelentősen visszaesett, a cég ekkor különböző egyéb szolgáltatásokkal, például a Flickr képtárszolgáltató vagy a Delicious linkmentő szolgáltatás felvásárlásával igyekezett fenntartani látogatottságát.

Átalakította a menedzsmentet, kirúgott sok embert

2009-ben, már Bartz vezetése alatt, a Yahoo tíz évre szóló stratégiai együttműködésre lépett a Microsofttal - miután visszautasította annak felvásárlási ajánlatát -, hogy a két társaság egyesítve erejét hatékonyabban tudjon fellépni a piacot gyakorlatilag uraló Google-lal szemben.

Carol Bartz komoly változtatásokat eszközölt a Yahoo-ban, például jelentősen átalakította a menedzsmentet, és költségkímélés céljából a cég számos munkatársától megvált, valamint a nem túl sikeres keresőorientáltság helyett a portálszerű funkciókat helyezte a működés fókuszába. Tavaly a vállalat több, nem elegendőnek tartott látogatottságú szolgáltatását bezárták. A Wall Street Journal amerikai üzleti lap is úgy értesült, hogy Bartznak azért kellett távoznia, mert bár a Yahoo nem teljesített rosszul irányítása alatt, sokkal jobb eredményeket is elérhetett volna.

Nem hozott elég reformot

Ugyanakkor a BBC brit közszolgálati médiumnak nyilatkozó technológiai elemző, Larry Magid szerint Carol Bartz elért változásokat a Yahoo-ban a vállalat igazgatótanácsa szerint. Ez utóbbi most egy olyan új vezetőt keres, aki két fontos szegmensben: a keresés és a közösségi hálózatok terén is sikereket tud elérni - ezekben ugyanis a Yahoo gyengén teljesített, két riválisa, a Google és a Facebook már körökkel leelőzte a céget, ráadásul ezek nem csak látogatókat, de jelentős értékű reklámbevételeket is elszipkáztak a Yahoo-tól.

Bár a Yahoo-nak vannak nagyon jó hírszájtjai, ez nem az a szegmens, amely a legtöbb bevételt generálja a cégnek - nyilatkozta az elemző. A Yahoo hivatalos közleményében egyébként megköszönik Bartznak azt, hogy a cég életének legkritikusabb pontján átvezette a céget, amelyben Roy Bostock, az igazgatótanács elnöke szerint még óriási lehetőségek rejlenek.

Eladhatják a céget egészben vagy darabokban

A Wall Street Journal információi szerint bár néhány éve elutasította a Microsoft felvásárlási ajánlatát, egy megfelelő összegért az igazgatótanács hajlandó lenne értékesíteni a vállalatot, vagy annak egyes részlegeit. Maga a Yahoo is készül akvizícióra a lap szerint, az ingyenes tévéműsorokat is kínáló amerikai Hulu.com-ot akarja megvásárolni.