Több trükkel is lehet focit nézni az interneten

Online sportközvetítés, netes sportközvetítés
Vágólapra másolva!
A tévétársaságok és a sportszervezetek nem túl rugalmas megállapodási és jogi problémák is sokszor akadályozzák meg a drukkereket abban, hogy kedvenc sportolójuk vagy csapatuk mérkőzéseit a tévén kövessék nyomon. A rendszer kijátszására külön internetes iparág épült: egyes felhasználók titokban beindított online kalózadásokon, mások a felhasználót külföldinek álcázó szolgáltatásokkal követik a neten a mérközéseket. Hátulütője mindegyik megoldásnak van, de tesztjeink alapján meglepően működőképesek.
Vágólapra másolva!

A csatornák tucatjait kínáló prémium kábeltévé-előfizetések sem garantálják, hogy mindig azokat a műsorokat nézzük, amihez kedvünk van. A műsorrögzítős beltéri egységek azt már lehetővé tették, hogy ne kelljen a tévéműsorhoz igazítani az életünket. Ha viszont a kedvenc sorozatunkat vagy a kedvenc sportágunk meccseit egy Magyarországon fogható csatorna sem adja, akkor csak az internethez fordulhatunk.

Hazánk lakosságának csupán 16,3 százaléka számára elérhető a magyar Pro4 tévécsatorna, amelyen a közelmúlttól a Bajnokok Ligájának keddi mérkőzéseit kizárólag közvetítik. A szolgáltatási területen kívül lakó focirajongók pedig csak abban reménykedhetnek, hogy valamelyik külföldi csatornán, internetes közvetítőoldalon elcsípik a meccset. A sportra éhes felhasználók kiszolgálására komplett illegális és féllegális üzletág épült: sokan egy-egy mérkőzés előtt a Google-on keresnek olyan élő közvetítést, amelyet például a Justin.tv, a UStream, vagy más, eredetileg webkamerás amatőr adások publikálására szánt szolgáltatáson működtetnek.

Eltűnnek és indulnak az alternatív közvetítések

Ezeknek az alternatív csatornák általában nem hosszú életűek, mert a közvetítések
jogtulajdonosainak panaszait követően általában lekapcsolják őket, gyakran pedig nem képesek megbirkózni az érdeklődők rohamával, ezért játék közben megállnak, szaggatnak. Ilyen gyűjtőhelye a sportközvetítéseknek a MyP2P.bz című oldal, ahol ömlesztve szerepelnek a böngészőből elérhető adások, a sportágakat apró ikonok jelzik.

Forrás: [origo]
Sportmérkőzések alternatív online közvetítéseinek linkjeit gyűjti össze a Rojadirecta

Hasonló felépítésű a RojaDirecta című spanyol szájt, itt egy-egy meccs közvetítéséhez több lehetséges linket is megadnak, ezek közül azonban nem mindegyik működik. Az ingyenes sportközvetítésért itt is minőségbeli kompromisszumokat kell hozni, bár a legtöbb esetben lehetőség van teljes képernyős nézetre, a képarány sokszor torzít. Mindkét oldalon gyakran jelennek meg reklámok a megnyitott streamek első fél percében, és a beágyazott lejátszók mellett is hemzsegnek a bannerek.

Egyes online fogadóoldalakon is lehet bizonyos mérkőzéseket videón követni - tesztelőnk a a Bwint próbálta: itt csak feltöltött fogadási egyenleggel érhetőek el a streamek, és komoly korlátozás, hogy nem lehet kinagyítva nézni ezeket. Magyar kommentárral nem találkoztunk, de az angol legalább elfogadható minőségben szólalt meg. A magyar Stream Fórum oldalain egy-egy soron következő mérkőzéshez több lehetséges stream linkjét is megadják, jelentős részüket a SopCast nevű ingyenes, peer-to-peer technológiát használó szoftverrel lehet csak nézni.

Gombnyomásra lehetünk britek és amerikaiak

A közvetítési jogok miatt az esetek többségében egy külföldi televízió honlapján csak akkor lehet műsorokat megtekinteni, ha az adott országból netezünk - ami egyértelműen kiderül számítógépünk IP-címéből. Külön iparág alakult ennek kijátszására, számos fizetős szolgáltatás teszi lehetővé, hogy angolnak, amerikainak vagy egyéb ország polgárának adhassuk ki magunkat a kibertérben, így megtekinthessük például a BBC vagy amerikai adók netes műsorait.

Forrás: [origo]
Amerikai és brit kijáratot is ad a TunnelBear

Ezt teszi lehetővé a TunnelBear nevű szolgáltatás, amely virtuális magánhálózati kapcsolaton (VPN) kapcsolódik működtetőinek amerikai vagy brit szervereihez, így az ezt használók is helyi felhasználóknak látszanak az oldalak felé. A TunnelBear ingyen havonta 500 megabájtnyi forgalmat tartalmaz, ez további 1 gigabájttal bővíthető ki, ha valaki csatlakozik a cég twitteres kampányához, és saját fiókjából havonta egy üzenetben népszerűsíti azt. Korlátlan adatforgalmat havi öt dollárért, vagyis durván ezer forintért lehet vásárolni a cégtől. A TunnelBear előnye, hogy egy kliensprogramot is készítettek hozzá, amelyben egyszerűen, néhány gomb segítségével lehet bekapcsolni a szolgáltatást, és átállítani azt, hogy amerikai vagy brit felhasználónak szeretnénk látszani - ugyanakkor a szájt időnként akár órákra is leáll, ami élő közvetítések esetén nem szerencsés.

Hasonló szolgáltatásokat kínál a BlackVPN is, ez a cég azonban nem kínál ingyenes szolgáltatásokat és segédprogramot sem, a hálózatához való kapcsolódást az operációs rendszer beállításai közt kell elvégezni, de ehhez elérhető egy segédlet az oldalon is. Tesztelőnk tapasztalatai szerint a BlackVPN kevesebb üzemszünetet produkál, több országot kínál, viszont drágább riválisánál. Egy országra szóló álcázást 5 euróért (~1400 forint), egy amerikai és brit hozzáférést 7,5 euróért (~ 2000 forint) kínál a társaság. Érdemes tekintetbe venni, hogy mindkét VPN-szolgáltatás bekapcsolásakor számítógépünk teljes forgalma egy idegen, külföldi szerveren megy keresztül, netbankolni vagy más fontos ügyeket intézni tehát akkor érdemes, ha ezekről lekapcsolódtunk.

Külföldinek álcázható a böngésző

Eltérő technológiát használ az internetező országának álcázására az Xroxy nevű szolgáltatás, amely fizetős proxy szervereket üzemeltet. Ezek olyan kiszolgálók, amelyek paramétereit a böngészőben kell beállítani, ezt követően számítógépünk azon keresztül kéri majd le az adatokat. Attól függően, hogy az adott proxy gép hol működik, olyan országból érkezőnek látszódunk majd a világhálón - az Xroxy összesen tizenkét ország - köztük az USA és az Egyesült Királyság - alternatív elérését kínálja. A proxy szervert a böngészőben bármikor ki lehet kapcsolni, netbankolás vagy más szenzitív tevékenység közben érdemes is megtenni.

Tesztelőnk tapasztalatai szerint a szolgáltatás rendelkezésre állása elég jó, árai azonban országonként eltérő: egy amerikai elérésért hét dollárt (~1400 forintot), egy britért viszont már tizenkét dollárt (mintegy 2400 forintot) kérnek el, 15 százalék engedményt csak akkor adnak, ha valaki három hónapra előre befizeti a szolgáltatás díját.