Tíz másodperc alatt elstartol majd a Windows 8

Vágólapra másolva!
Az új Windows harminc-hetven százalékkal gyorsabban elindult majd elődjénék, egy modern laptopon akár kevesebb mint tíz másodperc alatt használatba vehető lesz még "hidegindítás" esetén is - derül ki a Microsoft bemutatójából.
Vágólapra másolva!

A Windows 8 fejlesztőinek hivatalos blogján mutatták be a készülő operációs rendszer leglátványosabb újítását. A blogon egy olyan videót publikáltak, amelyen a cég egyik munkatársa egy laptopot kapcsol be úgy, hogy a gép akkumulátorát a kamera előtt csatlakoztatja - ezzel igazolva, hogy semmilyen trükköt nem alkalmaznak.

Tíz másodperc alatt feléled az új Windows

A videón a Windows 8 félkész verziója mintegy nyolc-tíz másodperc alatt elindul annak ellenére, hogy nem csupán készenléti módból, hanem teljesen fel kell élednie az operációs rendszernek. A Microsoft jelenlegi operációs rendszere, a Windows 7 nagyjából egy-másfél perc alatt képes elstartolni egy átlagos PC-n.


Ilyen gyorsan elindul majd a Windows 8

A Windows 8-ba egy speciális, hibrid indítási technológiát épít be a Microsoft, amely a "hidegindítás" és a hibernálás keverékét alkalmazza a bekapcsoláskor. A hibernálás már a Windows XP-ban is megtalálható volt, és a számítógép olyan leállítását jelenti, amikor a rendszer egy pillanatképet rögzít magáról, így az újraindítást követően ugyanazok a programok lesznek megnyitva, amelyeken a felhasználó dolgozott a hibernálás előtt.

Az új Windows nem kapcsol le teljesen

A Windows 8 esetében azért van szükség a villámgyors indulásra, mert ezt a szoftver már nem csak hagyományos asztali PC-ken és laptopokon, de táblagépeken is futtatható lesz. Ez utóbbiak esetén pedig a felhasználók már megszokták, hogy bekapcsolás után néhány másodperccel használhatóvá válik a rendszer, így egy-két perces bootolási időt már nem tolerálnának.

Az indulás gyorsítása érdekében a Windows 8 alapesetben nem a hagyományos módon kapcsol le, hanem a rendszermagjának tartalmát egy hibarnációs fájlban menti le, amelyből azt gyorsabban be lehet tölteni bekapcsolást követően. A jelenlegi Windowsokban a kernel teljesen lekapcsolódik a számítógép kikapcsolásakor, és indításkor teljes egészében be kell tölteni azt. A rendszermag az operációs rendszer legfontosabb része, amely a hardver és a programok, adatok közötti kapcsolatot megteremti.

Lecserélik a BIOS-t

Ezen kívül a Windows 8 már képes lesz kihasználni a többmagos processzorok extra teljesítményét is a rendszer betöltésének gyorsításához. Emellett az új, Windows 8-as számítógépek alapvető beállításait már nem BIOS-ban, hanem egy UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) nev technológiával lehet majd elvégezni.

A Mac számítógépekben már évek óta használt technológia tovább gyorsíthatja a rendszer indulását, mivel a BIOS-t használó gépek (a jelenlegi windowsos PC-k szinte mindegyike ilyen) esetén az induláskor lefutó diagnosztika miatt már arra is hosszú másodperceket kell várni, hogy az operációs rendszer betöltése egyáltalán megkezdődjön. Az Apple MacBook Air és a Google Chromebook szoftvert futtató noteszgépekben is a UEFI-t használják már a gyors indulás elérése érdekében.