Zselével teszik biztonságosabbá az akkumulátorokat

Vágólapra másolva!
Egy brit egyetem kutatói olyan zselé állagú polimereket alkottak, amelyek alkalmazásával jóval biztonságosabbá, olcsóbbá és kisebb méretűvé tehetőek a jelenleg elterjedt lítium-ion akkumulátorok.
Vágólapra másolva!

A mobiltelefonokban, laptopokban és más hasonló berendezésekben elterjedt lítium-ion akkumulátorokban folyékony elektrolitet - töltéshordozó vegyületet - alkalmaznak, amely azért veszélyes, mert nagyon gyúlékony. 2006-ban például a Dell cég kényszerült arra, hogy visszahívja négymillió laptopjának akkumulátorait, mert kiderült, hogy azok tűzveszélyesek. A csereként adott új akkumulátorok mérete és tömege nagyobb volt a visszahívott példányokénál.

Hasonló problémákba az utóbbi években minden gyártó belefutott már. A BBC brit közszolgálati médium szerint egy másik gyártó, az Apple szilárd elektrolitot alkalmaz Air nevű szuperkönnyű laptopjában annak érdekében, hogy az biztonságosan használható legyen, ám ez komoly kapacitásbeli korlátokat okoz. A gyártók szerint manapság az akkumulátor mérete korlátozza őket abban, hogy kisebb vagy vékonyabb, könnyebb, ugyanakkor jó üzemidejű laptopokat dobjanak piacra.

Jelentős gondot jelent a lítium akkumulátorok esetében a túlmelegedés is - ez főként az elektromos autók esetében probléma, ahol speciális védőáramkörök alkalmazásával kell biztosítani a telepek biztonságos töltését, amely a költséget és a tömeget is növelik. A University of Leeds kutató gumiszerű zselé állagú elektrolitot használnak, amely szerintüjk optimális átmenet a folyékony és a szilárd fajta között, mivel egyesíti ezek előnyeit. Alkalmazásával megszüntették a túlmelegedés problémáját, ugyanakkor kapacitásuk ugyanolyan nagy, mint a folyékony elektrolitet tartalmazó típusoké, ráadásul áruk csupán tíz-húsz százaléka a jelenleg elterjedt technológiát használó típusoknak.