Mesekönyvre hasonlít az új Windows

Windows 8, Microsoft
Vágólapra másolva!
Ujjal tapogatható felülete leginkább mesekönyvre hasonlít, egérrel és billentyűzettel pedig csak kissé kényelmetlenül használható a Microsoft készülő operációs rendszere. Bár a Windows 8-nak csupán egy korai tesztverzióját próbáltuk ki, a több mint másfél évtizede velünk lévő Start menü már az első óra után nagyon hiányzott tesztelőnknek. Vajon az új Windows tényleg elindul nyolc másodperc alatt? Cikkünkből megtudhatja.
Vágólapra másolva!

A Windows 8-ból még csak egy elég korai állapotban lévő tesztverzió létezik, amelyet a cég honlapjáról bárki letölthet angol nyelvű változatban. Bár a szoftvert a táblagépekben használt ARM processzorokkal kompatibilis változatban is ki fogják adni, egyelőre csak a hagyományos PC-ken futtatható fejlesztői kiadás érhető el, azt azonban minden aktiváció vagy egyéb védelem nélkül fel lehet telepíteni egy számítógépre. Rendszerigénye egyáltalán nem magas, megelégszik egy gigahertzes processzorral és egy gigabájt memóriával, és akár pendrive-ról is lehetséges installálni, de persze élesben nem érdemes használni, hiszen egy fejlesztés alatt álló szoftverről van szó.

A Windows 8 gyorsan indul, a PC nem

A tesztverzió telepítés teljesen automatizált, Windows 7-et futtató tesztgépünkre minden beavatkozás nélkül felment. Stopperrel többször is lemértük a Win 8 indulásának idejét, átlagosan 32 másodperc alatt éledt fel a rendszer. Bár ez jócskán elmaradt a Microsoft bemutatóján ígért nyolc másodperctől, ebből mintegy 20-23 másodpercet az vitt el, hogy a számítógépünk rendszerbetöltést végző modulja (a BIOS) befejezett minden ellenőrzést, és végre elkezdte betölteni magát az operációs rendszert, amelynek bejelentkező képernyője átlagosan tíz másodpercen belül tényleg megjelent.

Forrás: [origo]
A Start menü helyett ez a képernyő fogadja a felhasználót...

Ennek tükrében tökéletesen érhető, hogy a Microsoft is szakítani akar PC-kben a nyolcvanas évek óta jelen lévő, jócskán elavult technológiát, amelytől már az Apple is megszabadította saját számítógépeit. A BIOS-t egy UEFI nevű technológia váltja le, azzal valóban elérhetőnek tűnik a tíz másodperces rendszerstart.

Lehet, hogy nem kellene eltemetni a Start menüt

Minden korábbi Windowshoz készült olyan segédprogram, amellyel meg lehetett változtatni a belépőképernyőt. Ezekre többé nem lesz szükség, mert a Microsoft vette a lapot, és egy teljesen testreszabható login képernyőt hozott ki, amely piszok látványos. Nem csupán a rajta látható háttérképet változtathatjuk meg, minialkalmazásokat is elhelyezhetünk rajta. A nyitólapra rakható névnaptár ugyan még nincs a kínálatban, de az időjárást, naptárat, beérkezett leveleket jelző widgeteket azonban már most is kirakhatjuk bejelentkező mező mellé. Újdonság az is, hogy nem csak kóddal lehet zárolni a képernyőt, hanem az okostelefonokhoz hasonlóan a képernyő megfelelő részeinek megérintésével - ez persze csak a tableteken lesz majd praktikus.

A Windows 8-cal egy korszak egészen biztosan véget fog érni: az új Windows telepítése után soha többet nem látjuk a Windows 95 óta mindig velünk lévő Start menüt. A bal alsó sarokban felbukkanó Windows-jelra kattintva, vagy vagy a Windows-gomb megnyomására a Metro nevű, táblaszámítógépekre optimalizált indítófelület bukkan fel. A bal alsó sarokban, az egykori Start menü gombja helyén csupán öt funkció kapott helyet: a beállítások, az eszközök, a megosztás és a keresés. Az indítófelület ikonjait viszont saját ízlésünk szerint rendezhetjük át. Építhetünk belőle olyan verziót, amin a legújabb twitteres, facebookos üzenetek, és RSS-ben érkezett hírek látszanak. De elrendezhetjük úgy is a csempéket, hogy a leggyakrabban használt programjaink várjanak az első képernyőn.

Forrás: [origo]
...pedig a hagyományos Windows-felület is benne van a Windows 8-ban

A korábban Start menüből elérhető funkciókat - például a Vezérlőpultot vagy a Sajátgépet - is csak a csempeszerű megjelenítést és mesekönyvhöz hasonló ikonokat felületről érhetjük el - legalábbis a most kiadott tesztverzióban. A Metro-felület szerintünk túl agresszíven van jelen az új Windowsban, mivel teljes képernyőben nyílik meg, ami az eddigi Windowsokat használó átlagfelhasználókat összezavarhatja. Az új felületet nem csak tesztelőink találták szokatlannak, az technológiai blogokon kevesebb mint egy nappal később már meg is jelent az a trükk, amellyel a vissza lehet varázsolni a régi Start menüt - bár a rendszerleíró adatbázis módosításával épp a Windows 8 egyik leglátványosabb újítását kapcsolja ki az ember. Szerencsére a Microsoftnak még van legalább egy éve arra, hogy eldöntse, mihez kezd majd az új felülettel.

A Windows 8 már célzottan is tud keresni

Már a Windows XP-re is lehetett a Microsoft által készített dokumentumkeresőt telepíteni, igaz sokat kellett várni arra, hogy bármit is megtaláljon. A rendszer újabb verzióiban egyre jobbá vált ez a funkció, a Windows 8-ban pedig ez lesz a rendszer lelke, ami azért nagyon jó, mert mindenki egyre több ügyes-bajos dolgát intézi interneten keresztül, így egyre több fontos fájl halmozódik fel a PC-ken, amelyek közt mind nehezebb lesz eligazodni, a beépített kereső tehát nem egy felesleges luxusfunkció.

Adataink között már nem csak kulcsszavak szerint tudunk kutatni, hanem azt is megmondhatjuk, hogy melyik alkalmazástól várjuk a helyes találatot. Ha begépelünk egy nevet, akkor például kiválaszthatjuk, hogy a gép a Facebookon, az e-mailek, zenefájlok között, vagy a weben keressen rá, a célzottabb kutatással időt takarítva meg a felhasználónak.

Forrás: [origo]
Gyönyörű applikáció mutatja meg az időjárást a Win 8-ban

A Windows 8 alá feltelepített programok közös adatbázisokat is használnak, a kép vagy a zene könyvtár tartalmát az összes képes vagy zenés alkalmazás képes lesz kezelni. A megosztás funkció pedig a rendszer minen pontjáról elérhető, csak azt kell kiválasztanunk, hogy melyik közösségi alkalmazásba töltse fel a Windows az általunk írt vagy szerkeszett fájlt, felvett videót vagy hangot, esetleg képernyőmentést.

Nem fog zaklatni a frissítésekkel

A Windows 8-at nem kell óvni a telepítés után, nyugodtan lehet vele rögtön netezni. A korábbi verziókhoz ingyen letölthető Security Essentials vírusirtó bekerült a Win 8 alkotóelemei közé, így a rendszerhez nem is feltétlenül kell külön antivírus szoftvert letölteni. Sokat segíthet a Windows biztonságos üzemeltetésében a cég Windows Store nevű, később beinduló szoftverboltja, amelyről bevizsgált, biztonságos programokat tölthetek majd le a felhasználók. A frissítések kezelésén is változtatott a redmondi cég: a jövőben nem kell már fontoskodó, a legrosszabbkor megjelenő Windows Update ablakokra kattingatni. A rendszer teljesen magától tölti le és telepíti fel a frissítéseket, és már felesleges értesítőkkel sem zavarja feleslegesen a felhasználót.

Az új frissítő annyira önálló lett, hogy a Vezérlőpulton is csak annyit ír, hogy majd szól, ha valamelyik hibajavításhoz szüksége lesz felhasználói közreműködésre. A rendszer újraindítgatására még így is szükség lehet, ám ezzel sem fogja piszkálni a Win 8 a felhasználót. A Windows 8-cal megfelelő méretű pendrive-ra is le lehet majd menteni a fontos fájlokat, így ha bármi probléma adódna, az eredeti állapotra lehet visszaállítani a rendszert.

Forrás: [origo]
A tesztverzióhoz a Pasziánsz helyett cuki sakkprogramot csomagoltak

Nem rossz, de még az lehet

A Windows 8 fejlesztői bemutatópéldányára kevés rosszat lehet mondani. Egy napnyi használata során szerzett tapasztalataink szerint a rendszer legalább olyan stabil, mint a Windows 7. Nemhogy fagyást, de még lassulást sem tapasztaltunk használata során, bár a sajtóbeli visszajelzések alapján azért nem tökéletes még a félkész Win 8, ezért hétköznapi használatra sem érdemes választani.

Kétségkívül jó irányt jelez az, hogy a Windows 8 rendszerigénye sem nagyobb a Windows 7-nél, sőt, tapasztalataink szerint "alapjáraton" még kevesebb erőforrással is beéri elődjénél a Microsoft készülő szoftvere. Ez azt jelenti, hogy az utóbbi években vásárolt számítógépek bármelyikére fel lehet majd telepíteni. Azokat az új fajta, extra vékony kivitelű, táblagéppé alakítható, érintőképernyős számítógépeket, amelyeken a Windows 8 debütálni fog, még nem is lehet kapni. Azt már most boritékolhatjuk, hogy jövőre a gyártók mindegyike érintőképernyős gépek tucatjait fogja árulni, nem tapogatható kijelzős laptopot pedig nem is lehet majd venni.

A hagyományos, nem érintőkijelzős monitorral szerelt laptopok világától viszont elég idegennek tűnik az új Windows mesekönyveket idéző, hatalmas, tarka csempeikonokkal operáló Metro-felülete. Bár ez a tesztverzióban teljességgel kiváltja a régi Start menüt, a végleges verzió megjelenése előtt valószínűleg még Redmondban is átgondolják majd néhányszor azt, hogy érdemes-e huszárvonással megszabadulni a Windows egyik fő jellegzetességétől. Szerintünk nem: bár az érintőképernyős alkalmazások látványosak, nem biztos, hogy mindenki arra vágyik, hogy még a várható időjárást is egy teljes képernyőben megnyíló full extrás applikációban nézze meg.