Feliratkozás: új gomb került a Facebookra

Vágólapra másolva!
A világ legnépszerűbb közösségi oldalának új, Feliratkozás-gombjával más felhasználók bejegyzéseire is fel lehet iratkozni. A funkció segítségével a netezők nagyobb kontrollt nyernek fiókjuk hírfolyama felett, és olyan emberek bejegyzéseit is nyomon követhetik, akiket nem jelöltek ismerősnek.
Vágólapra másolva!

A magyarul Feliratkozás, angolul Subscribe nevet viselő gomb használatát a közösségi szájt működtetői nem aktiválták automatikusan a felhasználóknál. Aki szeretné, ha nyilvános bejegyzéseire mások is feliratkozhatnának, annak ezt külön engedélyeznie kell ezt a Facebook megfelelő oldalán. Mivel a szolgáltatást fokozatosan vezetik be, valószínűleg csak néhány napon belül jelennek meg az új gombok a felhasználók adatlapján.

A Facebook szerint a Feliratkozás-gomb abban segít majd, hogy mindenki a számára valóban érdekes bejegyzéseket láthassa hírfolyamában. Azaz például ne szemeteljék tele a monitort a rokonság által favorizált online játékok promóciós üzenetei, vagy a csak távolról ismert kollégák történetei.

Ismeretlenek írásaira is fel lehet iratkozni

Az új funkció azt is lehetővé teszi, hogy ismert emberek, például újságírók, politikusok vagy művészek saját adatlapjaira írt nyilvános bejegyzéseit nyomon kövesse valaki anélkül, hogy az illetőt ismerősnek jelölné. Ez korábban csak akkor volt lehetséges, ha az adott ember nem felhasználót, hanem rajongói oldalt indított a nevében, ez azonban nem minden közszereplő esetén valósul meg.

Forrás: [origo]
Az új Subscribe-gomb egy facebookos adatlapon

A felhasználók maguk dönthetik el, hogy lehetővé teszik-e mások számára, hogy feliratkozzanak frissítéseikre, ez esetben egy új, Subscribe (feliratkozás) gomb jelenik meg adatlapjukon, a bejegyzések írásakor pedig kiválaszthatják, hogy azt csak az ismerősökkel, vagy mindenkivel - így a feliratkozókkal is - meg akarják osztani. A feliratkozó felhasználók választhatnak, hogy a kiválasztott ember minden egyes frissítése, frissen feltöltött fotói jelenjenek meg a saját hírfolyamukban vagy csak a legfontosabb történésekről - például munkahelyváltásról vagy költözésről - szeretnének értesülni. Ezen kívül kitilthatók az értesítők az eseményeken és játékokon való részvételről is.

Csökkenti a frusztrációt

Korábban a bejelentkezést követően megjelenő hírfolyamban az összes ismerős és a lájkolt oldalak bejegyzései is megjelentek, a nagy számú bejegyzések közül azonban el lehetett távolítani az érdektelennek, zavarónak tartalmú tartalmakat akár egyesével, akár az adott személyt vagy oldalt Hide, vagyis rejtett módba kapcsolva. Az új funkcióval a Facebook elvileg jelentősen csökkenteni tudja a felhasználók frusztrációját.

Forrás: [origo]
Ezen a felületen lehet engedélyezni a Feliratkozást

A vállalat a héten egy másik újítást is elindít, amely a legközelebbi ismerősöket rendezi egy külön csoportba automatikusan. Ezen keresztül a felhasználók a valóban fontos ismerőseik bejegyzéseiről közvetlenül, az üzenetek tengeréből elkülönítve is értesülhetnek.