Bemutatták az USB-s Windows 8-at

Vágólapra másolva!
Egy nagyobb méretű pendrive-on is magukkal vihetik majd teljes Windows 8 rendszerüket egy másik PC-re a felhasználók, a funkció azonban valószínűleg csak a készülő operációs rendszer vállalatoknak szánt verziójába kerül majd bele.
Vágólapra másolva!

A funkció a "Windows To Go" nevet viseli majd, és olyan lehetőséget ad a felhasználók kezébe, amely eddig nem volt elérhető. A Windows 7 vagy korábbi operációs rendszereket ugyanis nem lehetett USB-s merevlemezre vagy egy legalább 32 gigabájtos pendrive-ra telepíteni, és egynél több PC-ről elindítani sem. A Windows 8 esetében azonban már lehetséges lesz USB-s meghajtóra telepíthető, hordozható változatot készíteni a rendszerből. Segítségével a munkahelyi szoftverkönyezetetet egy könnyen zsebre vágható eszközön a dolgozók haza tudják vinni - egy pendrive-ot pedig lényegesebben könnyebb hordozni akár a legkisebb szupervékony laptopnál is.

Az USB-re telepített Windows 8-ak esetében a rendszer gyors indítását célzó hibernálás funkció nem lesz elérhető, és a jelenleg elterjedt, USB 2.0-s meghajtók esetén valószínűleg a működés is érezhetően lassabb lesz a szokásosnál. A Windows 8 megjelenésére valószínűleg az USB 3.0-s eszközök is jobban elterjednek majd, ezek használatával a betöltődés is jócskán felgyorsulhat. Az idegen géphez csatlakoztatott meghajtókon lévő Windows képes lesz a szükséges illesztőprogramokat letölteni az internetről. Ha menet közben az USB-meghajtót kihúznák, a rendszer egy percre megállítja működését. Ha ezen az időn belül nem dugják vissza helyére a pendrive-ot, a Windows automatikusan leállítja magát, egyébként pedig folytatni lehet használatát.

Azt még nem tudni, hogy a funkció a Windows 8 melyik verziójában lesz elérhető, a Techie Buzz amerikai online technológiai magazin szerint csak a vállalati változatokban lehet majd használni, és jó esély van arra is, hogy az ilyen licencekért külön kell majd fizetni.