A demenciában szenvedők Facebookját tesztelik Norvégiában

Vágólapra másolva!
Az időskori elbutulástól szenvedők számára is könnyen kezelhető felhasználói felületet biztosító közösségi oldal, egyfajta "Facebook Light" kifejlesztésén dolgoznak a norvég szakemberek.
Vágólapra másolva!

A kutatási eredmények és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a társadalmi kapcsolatok fenntartása segít a demenciával küzdő idősek számára a jól működő agyi funkciók hosszabb távú megőrzésében. "Miért kellene kizárni az idős embereket a jövő első számú kommunikációs platformjának számító közösségi médiából" - hangsúlyozta Tone Oderud, a Sintef nevű független kutatási szervezet munkatársa, aki szerint manapság sajnos gyakran épp ez történik.

"A felhasználói felületek sokak számára túlságosan bonyolultak" - idézte a szakembert a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportál. Oderud egy több tudományág képviselőiből álló kutatócsoporttal dolgozik olyan internetalapú kommunikációs alkalmazás kifejlesztésén, amely elég egyszerű ahhoz, hogy az időskori elbutulástól szenvedők is könnyen boldoguljanak vele. A fejlesztés célja, hogy egyszerűbb és biztonságosabb mindennapi életet biztosítson az otthonokban élő idősek és szenilitással küzdő emberek, valamint a hozzátartozóik és a gondozóik számára. A rendszernek emellett fokozottan kell ügyelnie a személyi adatok védelmére.

Fontos a külvilággal való kapcsolat

A kutatók szerint a közösségi média fontos szerepet játszhat a társadalomban egyre nagyobb számban élő idősek életminőségének javításában, valamint a terapeuták és a gondozók tehermentesítésében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a külvilággal való kapcsolattartás jótékony hatással van a memóriavesztéssel, nyelvi és mentális problémákkal együtt járó demenciával küzdő idősekre.

"Már elvégeztünk néhány gyakorlati tesztet más internetalapú rendszerek, például olyan digitális naplók és emlékkönyvek segítségével, amelyek személyes képeket, újságkivágásokat és interneten talált információkat tartalmaztak" - mondta a szakember. Hozzátette: "Mindkettő nagyban hozzájárult a rokonokkal és az otthonok alkalmazottaival folytatott nem hivatalos, ám rendkívül fejlett és értékes kommunikációhoz".

A vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy az idősek egyszerű, de állandó kapcsolattartása a rokonokkal és az otthonok dolgozóival javította mindenki biztonságérzetét. Emellett pedig csökkentette azt az időt, amelyet a gondozóknak az aggódó hozzátartozók felkeresésével kell tölteniük. A pozitív tapasztalatok hatására a szakemberek tovább fejlesztik a rendszert a páciensek fokozottabb és hatékonyabb kommunikációjának elérése érdekében. A rendszer prototípusát jelenleg a dél-norvégiai Drammen városában tesztelik.