A drága áram miatt lesznek zöldek a cégek

zöld számítástechnika, csökkenő fogyasztás, vidokonferencia
Vágólapra másolva!
Mivel egyre többe kerül a villanyáram és az üzemanyag, a technológiai iparban érdekelt vállalatok is komolyan érdekeltté válnak a zöld, vagyis takarékos működésű eszközök használatában. A telekonferencia-megoldásokkal az utazási költségek, az asztali PC-kről laptopra váltással a villanyszámla csökkenthető. Ma már a mobilhálózatok berendezéseinél is elengedhetetlen az alacsony fogyasztás a tarifák alacsonyan tartása érdekében - hangzott el a TEDxDanubia Cafe konferencia zöld it-vel foglalkozó workshopján.
Vágólapra másolva!

A műhelymunka-előadás előadója, Csáki-Barcza Zoltán, a Magyar Telekom osztályvezetője nem is volt fizikailag jelen a TEDxDanubia helyszínén, az Uránia filmszínházban, hanem a KFKI angyalföldi telephelyéről jelentkezett be távjelenlét technológia segítségével.

Rengeteg benzint spórol a telekonferencia

Az angyalföldi telephelyen és a konferencia helyszínén is egy-egy speciális, kifejezetten telekonferenciák lebonyolításához kialakított kamera közvetítette a felek képét egymásnak valós időben. Egy átlagos lapostévén a tárgyaló fél arca már csaknem valós méretben jelenik meg, a full-HD-s felbontásnak köszönhetően a tárgyaló felek egymás arcának rezzenéseit is láthatják. Csáki-Barcza szerint a távjelenléti megoldások főként több telephellyel vagy sok külső partnercéggel rendelkező társaságok számára ideálisak - itthon például a Fornetti látványpékség anyacége használ ilyeneket- , segítségükkel jelentősen csökkenthető a benzinköltség és a kirendeltségek közti ingázással eltöltött idő. A Skype-pal és a más hasonló videotelefonokkal ellentétben a távjelenlét-szolgáltatások egyszerre sok embert tudnak mozgóképpel és hanggal összekötni, a kapcsolat pedig a lehallgatások ellen titkosítható.

Forrás: AFP/Philippe Wojazer
Nagy tévék, speciális kamera - így működik a távjelenlét

A videokonferenciát például a Google irodáiban is sokan használják, mivel a cég számos nemzetközi központtal rendelkezik, a Chrome böngésző fejlesztését például egy dán kirendeltség koordinálja. A megoldás hatékonyságát bizonyítja az is, hogy a keresőcég új közösségi oldalába, a Google+-ba már beépített egy okostelefonon is működő, ingyenes videokonferencia-szolgáltatást Társalgás (Hangouts) néven.

Bár léteznek egyszerű, webkamerát használó telekonferencia-megoldások, a csúcsminőségű, azaz a valódi meetingek hangulatát leginkább visszaadni képesek ára legalább egymillió forint, ráadásul minden résztvevőnél szükség van belőlük egy darabra. Üzemeltetésük viszont havonta néhány tízezer forintból megoldható, korlátlan használhat mellett - mondta el az [origo]-nak Csáki-Barcza Zoltán. A jelenlegi csúcstechnológiát az olyan több képernyőt és több kamerát használó telepresence rendszerek jelentik, amelyek valós időben digitálisan módosítani is tudják a kamera perspektíváját, így használóiknak nem kell a kamerába nézniük, a tévén közvetlen szemkontaktust is kialakíthatnak tárgyalópartnereikkel. Egy ilyen rendszer egyetlen végpontja azonban már mintegy tízmillió forintot kóstál.

Kevesebb szerver kevesebbet fogyaszt

A Magyar Telekom osztályvezetője szerint a következő, negyedik generációs mobilhálózat alapját képező berendezések kiválasztásakor már eleve figyelembe vették az eszközök fogyasztását, így a társaság 4G-s eszközeinek fogyasztása feleakkora lesz, mint a jelenlegieké. Csáki-Barcza kérdésünkre elmondta, hogy tapasztalatai szerint az adatparkokban működő szerverek fogyasztása az elmúlt években nem csökkent, ugyanakkor a kiszolgáló gépek teljesítménye sokat nőtt. Ennek eredményeként egyetlen hardveren sok esetben több virtuális gép is működhet, amelyek működtetése korábban több gépet igényelt.

Manapság az adatparkokban a szerverbérlet nem is azt jelenti már, hogy valaki egy fizikailag is megfogható, külön számítógép használatára szerez jogosultságot, hanem kibérli egy nagy teljesítményű kiszolgáló teljesítményének egy részét. A gyakorlatban semmilyen különbséget nem fog észrevenni, ezzel a megoldással azonban kedvezőbb áron tudják kínálni a hosztingcégek a szolgáltatásaikat. A több számítógép egyetlen szerverrel való felváltásával az üzemeltetők spórolnak az áramfogyasztáson, ráadásul az adatparkokban nélkülözhetetlen hűtése a többszerveres megoldás töredékéből megoldható.

Behozta árát a laptopra cserélt asztali PC

Az Intel chipgyártó cég mérései szerint már azzal jelentős megtakarítást lehet elérni, hogy a régi, öt-hat éves Pentium lapkákat új, működéséhez kevesebb energiát igénylő Core márkajelzésű modern processzorra cseréli, éves szinten nagyjából 300 kilowattóra áramot takaríthat meg, amelynek nyomán - számítógépenként - az Energiapersely.hu kalkulátora szerint nettó 11 ezer forinttal csökkenti a villanyszámlát. A legújabb processzorokba már a grafikus kártya funkcióit is beépítették, így azok még takarékosabban működnek.

Az Intel számára magyarországi partnere, az informatikai szolgáltatásokat nyújtó 99999 Informatika Kft. készített tanulmányt saját számítógép-beszerzéséről, melynek során százhúsz asztali gépet cserélt le laptopra. A társaság mérései szerint három év alatt 56 millió forintot takarított meg a villanyszámlán, ami számítógépenként évi 155 ezer forintos megtakarítást jelent, tehát a hordozható gépek hamar kitermelték asztali társaiknál magasabb vételárukat.

Forrás: AFP/Ryan Anson
Forrás: AFP/Ryan Anson

A lapkagyártó szerint komoly többletköltséget okoz a cégeknek az, hogy az alkalmazottak jelentős része éjszakára is bekapcsolva hagyja számítógépét, hogy azt a reggeli munkakezdéskor ne kelljen újra bekapcsolni. Ha este 8 és reggel 6 óra között is feleslegesen működik a számítógép, az negyedével növelheti meg a villanyszámlát havi szinten. Az Intel egy olyan technológiát dolgozott ki, amellyel a cégek központilag le tudnak kapcsolni minden bekapcsolva hagyott gépet, amelyek reggeli bekapcsolása is automatikusan megtörténik, így a felhasználók reggelei sem indulnak nehezebben.

Korábban az [origo] is tesztelt energiatakarékos számítógépet, akkori méréseink ugyancsak azt támasztották alá, hogy a fejlettebb alkatrészekkel szerelt számítógép használata jelentősen csökkentheti a villanyszámlát. Az otthonokban használt LCD- és plazmatévék körében már nem ennyire egyértelmű a helyzet, míg a műsorok automatikus rögzítésére és egyéb extrákra használatos set top boxok egyértelműen komoly energiavámpírnak bizonyultak, mivel ezeket szinte senki sem kapcsolja ki teljesen, ám készenléti állapotukban is túl sok áramot fogyasztanak.