Csalókra figyelmeztet a Facebook új funkciója

Facebook, subscribe
Vágólapra másolva!
A világ legnépszerűbb közösségi oldalába olyan biztonsági szűrőt építenek be, amely a jövő héttől figyelmezteti a felhasználókat arra, ha adathalász csalók akarják átverni őket.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium szerint a Facebook a Websense nevű amerikai, it-biztonsági céggel lépett partnerségre, ez utóbbi társaság működteti majd a közösségi szájt új adathalász-szűrőjét, amely a jövő héttől figyelmeztető üzeneteket jelenít majd meg a gyanús tartalmak felkeresése előtt. Hasonló szolgáltatást többek közt a Google is biztosít keresőfelületén, ha a találatok közt veszélyes, például internetes csalásokhoz vagy kártevők terjesztéséhez használt oldalak jelennek meg. A több mint hétszázmillió felhasználóval rendelkező Facebookon eddig nem volt elérhető adathalász-szűrő, bár a több vírusirtó szoftvereket kínáló cég is lefejlesztett külön telepítést igénylő, applikációként használható védelmi megoldásokat a szájthoz.

A Facebookon gyakoriak az olyan linkek és applikációk, amelyek nem a feltüntetett funkciót látják el, hanem például reklámoldalakra, kitöltendő kérdőívekre terelik a felhasználót, vagy valamilyen trükkel ráveszik őket felhasználói nevük és jelszavuk kiadására. A közösségi szájton azért tudnak hatékonyan terjedni a felhasználók falára automatikusan írni képes applikációk, mert üzeneteik ismerősöktől érkeznek.

A BBC szerint az új védelmi technológia minden esetben egy figyelmeztető üzenetet jelenít majd meg, ha a felhasználó egy olyan linkre kattint, amely valamely szempontból veszélyesnek minősül. Az üzenetből a felhasználó arról is tájékozódhat majd, hogy az adott oldal felkeresése milyen veszélyeket rejt magában. A linkek elérését a Facebook nem fogja blokkolni, csupán felajánlja az azokról való visszalépést, de üzemeltetői szerint már így is jelentősen csökkenni fog bevezetése nyomán a közösségi oldalon az átverések száma. A Websense megoldása a bit.ly vagy más hasonló linkrövidítő szolgáltatásokkal anonimizált című webhelyek tartalmát is képes lesz ellenőrizni - írja a BBC.