Törölte a Microsoft a Windows 7 kütyüit

windows 7 gadget
Vágólapra másolva!
Eltűntek a Windows 7 és Vista operációs rendszerekhez letölthető minialkalmazások a Microsoft honlapjáról, a jelenlegi Windowsokhoz több miniprogram már nem is készülhet. A társaság ezzel a lépéssel a Windows 8-ban debütáló applikációk előtt ágyaz meg kissé elhamarkodottan.
Vágólapra másolva!

A Neowin című technológiai hírszájt adta hírül azt, hogy a Microsoft bezárta a Windows Live Gallery című oldalát, ahonnan a Windows Asztalra telepíthető minialkalmazásokat lehetett letölteni. Ez a funkció még a Windows Vistában debütált, de a miniprogramok Windows 7 alatt is működtek.

Csak néhány tucat minialkalmazás maradt

A múlt hét végén, bárminemű előzetes jelzés nélkül zárta be a minialkalmazások öt éve működő katalógusát a Microsoft, pedig a Windows 7 és Vista operációs rendszerekben alapból csak néhány minialkalmazás - többek közt időjárás-jelentő, naptár és egy virtuális óra - található, a magyar névnaptárat vagy egyes mappák kikapcsolási funkciók elérését biztosító gadgeteket külön kell letölteni.

Forrás: Microsoft
Egyetlen minialkalmazás sincs a magyar Windows-honlapon

E sorok írásakor a minialkalmazások Windows 7-ből meghívható magyar nyelvű oldalán egyetlen miniprogramot sem lehet elérni, de az angol felületre vált a felhasználó, akkor legalább a huszonkilenc egykori legnépszerűbbet elérheti.

Ugyanakkor az amerikai oldalon lévő programok egyike sem magyar nyelvű, ráadásul a kínálat a korábbi több százhoz képest jócskán leszűkült. A már letöltött gadgetek a számítógépeken probléma nélkül működnek, de újratelepítés esetén már nehézkesen lehet megtalálni a bevált kütyüket, hiszen azokat többé nem lehet megtalálni egyetlen központi oldalon, hanem külföldi letöltőszájtok tucatjairól kell levadászni azokat, ha egyáltalán elérhetőek alternatív oldalakon.

A készülő Windows 8-ért áldozták be a miniprogramokat

A Live Gallery honlapján egy rövid üzenet fogadja a látogatókat, amely szerint a miniprogram-katalógust a cég nyugdíjba küldte annak érdekében, hogy a cég minden erőforrását a Windows 8 új, Metro nevű, érintőképernyős használatra optimalizált felületével használható applikációkra összpontosíthassa.

A tájékoztató szerint a Microsoft a jövőben már nem támogatja a Windows 7 és Vista operációs rendszerekhez készülő minialkalmazások fejlesztését, ezért tárhelyet sem biztosít többé ezeknek. Bár még meg sem jelent, mostantól a Windows 8 Metro-felületét használó appokat favorizálja a redmondi társaság, amely a Windows következő generációjába már a rivális vállalatok szoftvereit használó okostelefonokról és tabletekről ismerthez hasonló szoftverboltot is be fog építeni.