A szabad szoftverek guruja örül annak, hogy Steve Jobs elment

Vágólapra másolva!
Richard Stallman, a nyílt forráskódú szoftverek pápája blogján úgy fogalmazott, hogy bár senkinek sem kívánja a halálát, Steve Jobs elhunyta jó hatással lesz a technológiai iparra.
Vágólapra másolva!

A szabad szoftverek élharcosa, Chicago nyolcvanas években aktív, első afroamerikai polgármestere, Harold Washington szavait idézte Steve Jobs halálával kapcsolatban blogján: "Nem örülök annak, hogy meghalt, de annak igen, hogy már nincs itt."

Stallman még a nyolcvanas években alapította meg szabad szoftverek népszerűsítését célzó GNU-Projectet, néhány éve az [origo] is interjút készített vele. A mozgalom lényege az, hogy a GNU-licencben készült programok továbbadását vagy módosítását nem tiltják - ellentétben például az olyan egyedi szoftverekkel, mint a Windows. Bár a szabad szoftverek közül sok ingyenes program, a két ismérv között nincs összefüggés, egy nyílt forrású szoftverért is lehet pénzt kérni.

Richard Stallman Steve Jobsot úgy definiálja, mint "annak az úttörője, aki a számítógépet egy klassz börtönné alakította, amely korlátozza az emberek szabadságát". Ugyan a szabadszoftveres guru kifejti, hogy senkinek sem kívánja halálát - még másik ellenfelének, Bill Gatesnek sem -, véleménye szerint Steve Jobs elhunyta nyomán csökkenni fog az Apple társalapítójának "kártékony hatása a számítástechnikára".

Stallman szerint Steve Jobs életműve halálát követően is hatással lesz a technológiai iparra, "abban pedig csak reménykedhetünk, hogy utódjainak munkája kevésbé lesz eredményes."