hirdetés

Újra Magyaroszágra jönnek a Google kamerás autói

Október 19-étől a Google online térképének pontosítása érdekében indulnak Magyarországon a keresőcég autói. A kamerás autók többek közt utcák, üzletek és közlekedési táblák információit gyűjtik be a társaság szerint. Azt még nem tudni, hogy az így rögzített fotókat a néhány éve leállított, de azóta az adatvédelmi biztostól zöld utat kapot Street View (Utcanézet) szolgáltatás beindítására is felhasználhatja-e a Google.

 

A  keresőcég közlése szerint a kamerás autókkal való adatgyűjtésre azért van szükség, hogy a cég pontosabbá és naprakészebbé tehesse webes térképét. A tetejükön kamerát hordozó autókk által készített képeket egyrészt olyan információk feldolgozásához használja a cég, mint az utcanevek, közlekedési táblák, jelzések, másrészt a képek segítenek a felhasználók által javasolt pontosítások, módosítások jóváhagyásában, továbbá a helyi vállalkozások, üzletek helyének meghatározását is tökéletesítik, melyek így a térképen is pontosabban jelölhetőek. Hasonló adatgyűjtést más, digitális térképeket készítő cégek is végeznek.

A Google azt is bejelentette, hogy a mostani adatgyűjtés során az autók az utcák virtuális bejárását lehetővé tevő Street View szolgáltatás beindításához használható panorámaképes nyersanyagot is rögzíti. Ennek beindításához néhány éve a keresőcég már útnak indította járműveit, de a magyar adatvédelmi biztos akkor vizsgálatot indított a cég ellen, ezért az leállította a felvételek készítését. Akkor a Google-ról kiderült, hogy - a cég szerint véletlenül - wifihálózatok adatait is nagy számban rögzítették az autók. Idén nyáron Jóri András adatvédelmi biztos már zöld utat adott a vállalatnak a Street View beindítására, ám a cég még most sem tűzte ki annak bevezetését, közleményében csak az áll, hogy reménykedik benne, hogy a képi nyersanyag a jövőben az utcai panorámaképek alapját képezheti majd.

A Google egy nyilvános táblázatban közölte autóinak várható útját, ezek alapján az ország összes összekötő útvonalát, valamint Budapesten kívül huszonhat város útjait fogják bejárni jövő szerdától.

Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat
youmetry