Újra Magyaroszágra jönnek a Google kamerás autói

Vágólapra másolva!
Október 19-étől a Google online térképének pontosítása érdekében indulnak Magyarországon a keresőcég autói. A kamerás autók többek közt utcák, üzletek és közlekedési táblák információit gyűjtik be a társaság szerint. Azt még nem tudni, hogy az így rögzített fotókat a néhány éve leállított, de azóta az adatvédelmi biztostól zöld utat kapot Street View (Utcanézet) szolgáltatás beindítására is felhasználhatja-e a Google. 
Vágólapra másolva!

A keresőcég közlése szerint a kamerás autókkal való adatgyűjtésre azért van szükség, hogy a cég pontosabbá és naprakészebbé tehesse webes térképét. A tetejükön kamerát hordozó autókk által készített képeket egyrészt olyan információk feldolgozásához használja a cég, mint az utcanevek, közlekedési táblák, jelzések, másrészt a képek segítenek a felhasználók által javasolt pontosítások, módosítások jóváhagyásában, továbbá a helyi vállalkozások, üzletek helyének meghatározását is tökéletesítik, melyek így a térképen is pontosabban jelölhetőek. Hasonló adatgyűjtést más, digitális térképeket készítő cégek is végeznek.

A Google azt is bejelentette, hogy a mostani adatgyűjtés során az autók az utcák virtuális bejárását lehetővé tevő Street View szolgáltatás beindításához használható panorámaképes nyersanyagot is rögzíti. Ennek beindításához néhány éve a keresőcég már útnak indította járműveit, de a magyar adatvédelmi biztos akkor vizsgálatot indított a cég ellen, ezért az leállította a felvételek készítését. Akkor a Google-ról kiderült, hogy - a cég szerint véletlenül - wifihálózatok adatait is nagy számban rögzítették az autók. Idén nyáron Jóri András adatvédelmi biztos már zöld utat adott a vállalatnak a Street View beindítására, ám a cég még most sem tűzte ki annak bevezetését, közleményében csak az áll, hogy reménykedik benne, hogy a képi nyersanyag a jövőben az utcai panorámaképek alapját képezheti majd.

A Google egy nyilvános táblázatban közölte autóinak várható útját, ezek alapján az ország összes összekötő útvonalát, valamint Budapesten kívül huszonhat város útjait fogják bejárni jövő szerdától.