Borsos mobilnet-számlától védi az előfizetőket a hírközlési hatóság

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendelete szerint decembertől a hazai mobilszolgáltatók nem aktiválhatnak automatikusan mobilinternet-hozzáférést előfizetőiknek csak akkor, ha azok kifejezetten kérik ezt.  
Vágólapra másolva!

Az NMHH szerint a rendelettel azokat az előfizetőket akarják védeni, akik véletlenségből bonyolítanak adatforgalmat készülékeikről, ezáltal borsos számlát generálva tudtuk nélkül. A társaságoknál a külön leforgalmazható adatmennyiséget nem tartalmazó mobilinternet-csomagokkal ugyanis az előbbiek sokszorosába kerül az internetezés, néhány megabájt adat letöltése is ezer forintokba kerülhet. A ma kapható mobiltelefonok csaknem mindegyike alkalmas mobilinternet elérésére, ezért véletlenségből az is igénybe veheti azt, aki nem is szándékszik azt használni: például ha az alapvetően wifin használt készülék frissítéseket tölt le a háttérben a mobilhálózaton keresztül.

Az NMHH rendelete alapján az internetszolgáltatást 2011 december elsejét követően nem aktiválhatják automatikusan a felhasználók előfizetésein a hazai mobilszolgáltatók. Ha ugyanis a szolgáltatás inaktív, véletlenségből sem lehet forgalmat bonyolítani rajta. Decembertől a mobilnetet csak az előfizetők külön kérésére aktiválhatják a hazai operátorok.