Kivásárolja a Sony az Ericssont a közös mobilcégükből

Vágólapra másolva!
A Reuters hírügynökség szerint a Sony 1,05 milliárd eurót fizet majd a Sony Ericsson ötven százalékáért az Ericssonnak, és a kivásárlással a cég fontos szabadalmai is a tulajdonába kerülnek. A társaság ebbéli szándékairól már hetek óta keringtek pletykák az iparágban.
Vágólapra másolva!

A közös tulajdonú vállalatot még 2001-ben hozta létre a két cég azzal a céllal, hogy a riválisoknál fejlettebb zenei és digitális fotós tulajdonságokkal rendelkező készülékeket dobjanak piacra. A készülékgyártásban az Ericsson, a zenelejátszók és fényképezőgépek terén pedig a Sony rendelkezett komoly tapasztalattal, de az okostelefonok piacán a cég már nem tudott komoly sikereket elérni, leszámítva néhány olcsóbb androidos készüléket, például az Xperia Mini modelleket. A Sony közleménye szerint a társaság azért döntött a kivásárlás mellett, mert a Sony Ericsson folyamatosan veszített piaci részesedéséből, ráadásul a felső kategóriás, így nagyobb profittal eladható Xperia okostelefonjai iránt is gyér volt az érdeklődés.

Vonzóbb telefonokat akar gyártani a Sony

A Sony bejelentése szerint a mobiltelefonok gyártásával foglalkozó cég a jövőben a cég saját leányvállalataként működik majd tovább. Ettől a japán cég azt reméli, hogy hatékonyabban tudja majd felvenni a versenyt a riválisokkal, többek közt az Apple iPhone-jával. A Sony Ericsson még korábban bejelentette, hogy a jövő évtől kizárólag okostelefonok gyártásával foglalkozik majd, az alapkészülékek pedig eltűnnek a kínálatából, a cég eladásainak 80 százalékát ugyanis jelenleg is az okostelefonok generálják. A társaság egyébként a Google Android szoftverét használja a készülékein.

Vonakodott technológiáinak megosztásától a japán cég

Számos elemzők szerint azért vásárolta meg a Sony Ericsson egészét a japán gyártó, hogy azt a jövőben egyesítse a hordozható PSP játékgépeket, illetve a táblaszámítógépeket fejlesztő részlegeivel. Bár a Sony Ericsson az idén kiadott egy Playstation-telefont, ez messze nem nyújtott olyan játékélményt, mint a Sony hordozható PSP-i. A BBC brit közszolgálati médium szerint a Sony korábban nem szívesen, és csak rendkívül korlátozott mértékben bocsátotta a közös cég rendelkezésére egyes saját technológiáit, például a Playstation játékgépekhez kapcsolódó megoldásokat. A kivásárlás nyomán az Ericsson teljesen a hálózati berendezések gyártására és fejlesztésére helyezi át fókuszát, a készülékek gyártásából pedig teljesen kivonul.