Vágólapra másolva!
Az Európai Unió legfelsőbb bírói szervezete, az Európai Bíróság kimondta, hogy a tagállamokban működő internetszolgáltató cégeket nem lehet arra kötelezni, hogy proaktív módon blokkolják a potenciálisan szerzőijog-sértésre is használható szolgáltatásokat ügyfeleik elől. Egy-egy konkrét warezoldal filterezése azonban a döntés értelmében megoldható.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bíróság döntése egy hét éve húzódó jogvita végére tett pontot, amely a belga Sabam nevű szerzőijog-védő szervezet és egy helyi internetszolgáltató, a Scarlet cég között zajlott. A jogvédők azért perelték be a távközlési céget 2004-ben, mert az nem volt képes blokkolni előfizetői elől olyan internetes szolgáltatásokat, amelyekről a belga közös jogvédő szervezet által képviselt előadók zenéit lehetett letölteni.

Az EU legfelsőbb bírói szervezete a héten kimondta, hogy szerzőijog-tulajdonosok nem kötelezhetik arra az internetszolgáltatókat, hogy teljes szolgáltatásokat tegyenek elérhetetlenné ügyfeleiknek, ez ugyanis sértené mind az előfizetők, mind a szolgáltató alapvető jogait. Ugyanakkor a BBC híre szerint a bíróság azt is kimondta, hogy konkrétan megnevezett, jogsértő tartalmakat kínáló oldalak blokkolását kérhetik a netszolgáltatóktól a jogtulajdonosok.

Egy korábbi, belga bírósági döntés arra kötelezte a Scarletet, hogy a saját költségén létesítsen egy, az előfizetők forgalmát monitorozó rendszert, amely blokkolja a jogsértő szolgáltatások elérését. A Scarlet felajánlotta, hogy egy Audible Magic nevű zenefájlszűrő rendszert vezet be, a Sabam azonban nem elégedett meg annak tudásával, ezért a pereskedés tovább folytatódott egy brüsszeli fellebbviteli bíróságon, amely végül az Európai Bíróságnak továbbította az ügyet, amely ezzel kapcsolatban a héten hozta meg végleges döntését, és ezt semmilyen fórumon nem lehet már megfellebbezni - számolt be az internetes kalózkodással foglalkozó TorrentFreak blog.