E-könyv-kartell miatt vizsgálja az EU az Apple-t

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak kapcsán, hogy megállapítsa azt, hogy az Apple cég és kiadópartnerei az elektronikus könyvek értékesítésében titokban összejátszottak-e a verseny korlátozása és a magasabb profit elérése érdekében.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság még márciusban indított vizsgálatot azzal kapcsolatban, hogy az Apple kartellként működött-e együtt e-könyveket kiadó öt partnerével, többek közt a News Corporation, a Simon & Schuster a Lagardere és a Pearson Plc. társaságokkal. Az unió versenyhatóságának vádjai szerint a társaságok titokban megállapodtak az e-kötetek árazásában annak érdekében, hogy kiszorítsák a rivális cégeket a hasonló szolgálatatások piacáról.

Az uniós hatóságok még márciusban razziáztak a társaságoknál, a vizsgálat megindításáról azonban csak most született döntés. Az Apple és a kiadók megállapodásait egyébként nem csak az európai, de az amerikai versenyjogi hatóságok is vizsgálják, az árak fixálását rögzítő megállapodások megkötését ugyanis mindkét térségben tiltják a törvények. Alapesetben a gyártók csupán termékeik ajánlott árait szabhatják meg, melyet a kereskedők az általuk megkívánt haszonnnal értékesíthetnek tovább.

Az uniós vizsgálat azt akarja kideríteni, hogy az Apple és a kiadók között valóban létrejöttek-e illegális megállapodások, és azok milyen mértékben korlátozták a versenyt a kontinens e-könyv-piacán.