Kémprogram használatával vádolják a mobilcégeket

Vágólapra másolva!
A HTC után az Apple-t, a Samsungot, a Motorolát és több nagy amerikai mobilszolgáltatót is bepereltek amerikai felhasználók azért, mert kiderült, hogy kémprogrammal látták el az Egyesült Államokban értékesített okostelefonokat. A szoftver készítője szerint csak diagnosztikai célokat szolgál, de az adatvédők szerint szenzitív adatokat rögzít a felhasználókról.
Vágólapra másolva!

Az Ars Technica című amerikai technológiai lap beszámolója szerint a perbe fogott cégek között mobilgyártók - többek közt a HTC, a Samsung, az Apple, a Samsung és a Motorola -, illetve mobilszolgáltatók - az AT&T, a Sprint és a T-Mobile USA - is megtalálhatók. A botrányt az váltotta ki, hogy egy amerikai biztonsági, Trevor Eckhart szakértő kiderítette, hogy számos okostelefonon a vásárlók tudta nélkül megtalálható egy Carrier IQ nevű program, amely rögzíti a készülék használójának tevékenységét. A perbe fogott amerikai mobilgyártók azzal érveltek, hogy a szoftvert megrendelőik, a mobilszolgáltatók kérésére telepítették a készülékekre. A program ráadásul olyan mélyen van beágyazva a készülékek szoftverébe, hogy eltávolítása vagy kikapcsolása házilag nem lehetséges. Eckhart állítása szerint a szoftver naplóz minden egyes ujjbenyomást, keresőkifejezéseket és a felhasználó tartózkodási helyét is.

A Carrier IQ fejlesztője szerint a szoftver csupán diagnosztikai adatokkal szolgál a mobilszolgáltatók számára, amelyet azok a szolgáltatások tökéletesítésére használhatnak. A cég közleménye szerint ha például egy hívás megszakad, a program rögzíti annak idejét, helyszínés és paramétereit, amely a szolgáltató számára hasznos információval szolgálhat a hibaelhárításban. A szoftver nem tárol információt arról, hogy ki kit tárcsázott, és a telefon képernyőjéről sem készít mentéseket, csupán a futó programokat vizsgálja azért, hogy kiderüljön, melyik applikáció használata meríti a legjobbak az akkumulátort.

Egy másik amerikai biztonsági szakértő, Dan Rosenberg osztja a cég állításait, bevallása szerint ugyanis visszafejtette a programot, és kiderítette, hogy az nem rendelkezik kémprogram funkciókkal, anonim adatokkal dolgozik, és azokat is titkosítja továbbítja a mobilszolgáltatóknak. Az androidos készülékekhez mindenesetre egy biztonsági szoftvereket fejlesztő cég kiadott egy olyan ingyenes programot, amellyel bárki ellenőrizheti, hogy a telefonján megtalálható-e a Carrier IQ szoftver.