Februárban indul a Windows 8 szoftverboltja

windows store
Vágólapra másolva!
A Windows Store nevű szolgáltatás hasonló lesz az Apple vagy a Google szoftverboltjaihoz, de Windows 8 alatt futtatható applikációkat lehet majd megvenni rajta laptopokhoz és tabletekhez is. A szoftverboltot az új Windows február végén érkező béta verziójában lehet majd először kipróbálni.
Vágólapra másolva!

A Microsoft gyakorlatilag a piac utolsó szereplőjeként indít szoftverboltot, hiszen az Apple, a Google és az Amazon cég is rendelkezik ilyenekkel, de a cég szerint nem késtek el, mivel windowsos számítógépekből még mindig többet adnak el mint az Apple eszközeiből, illetve androidos és egyéb szoftvert futtató tabletekből és okostelefonokból együttvéve.

Csak Windows 8-cal lehet majd használni

A Windows Store nevű appbolt a Windows 8-ban debütál majd, és a várhatóan jövőre megjelenő új operációs rendszer Metro nevű érintőképernyős kezelőfelületét használó szoftvereket, játékokat és segédprogramokat lehet majd megvenni rajta. A szolgáltatást először a Windows 8 béta verziójában lehet majd kipróbálni, amely február végén jelenik meg. Az új operációs rendszerbe már egy olyan felületet is beépítenek, amely lehetővé teszi a rendszer használatát a táblagépeken megismert módon, a képernyő tapogatásával - ez persze csak akkor lehetséges, ha a laptop vagy egyéb számítógép érintésérzékeny képernyővel rendelkezik - a jövőre megjelenő gépek jelentős része azonban már ilyen lesz.

Forrás: Microsoft

A Microsoft bejelentése szerint a Windows Store minden olyan nyelven elérhető lesz, amelyen a cég operációs rendszereit is kiadják, és a világ negyven legnagyobb bruttó nemzeti össztermékkel rendelkező országában helyi pénznemben fizethetnek majd az applikációkért. Ez jó eséllyel azt jelenti, hogy a forintért történő vásárlás nem lesz elérhető, pedig a cég online játékszolgáltatása, az Xbox Live esetében már megvalósították. A riválisokhoz hasonlóan a szoftverboltban ingyenes alkalmazások is elérhetőek lesznek, a fizetősök közül a legolcsóbb másfél dollárba (~ 330 forint), a legdrágább 999 dollárba (~ 220 ezer forint) kerülhet a rendszer irányelvei szerint. A Store-ban reklámokért cserébe ingyenes és próbaverziójú applikációk is elérhetőek lesznek, utóbbiakat a felhasználók kipróbálás után megvásárolhatják, és teljes funkcióssá alakíthatják majd át.

Forrás: Microsoft

Jobb feltételeket ígérnek az Apple-nél

Az Apple-höz hasonlóan a Microsoft is az eladott programokból származó bevételek 70 százalékát juttatja el a fejlesztőknek, ám ha egy fejlesztés legalább 25 ezer dollár, vagyis nagyjából öt és félmillió forintnak megfelelő eladásokat generál, a fejlesztők a befolyt összeg 80 százalékát kapják majd meg - hangzott el a szolgáltatás San Franciscó-i bemutatóján. A Microsoft azt ígéri, hogy a publikálni kívánt alkalmazások ellenőrzési procedúrája is átláthatóbb lesz az Apple-énél, a fejlesztőknek nem kell arra számítaniuk, hogy a cég minden ok nélkül megtagadja applikációs közzétételét, egy online felületen pedig mindig tájékozódhatnak arról, hogy várhatóan mikor fejeződik be fejlesztésük jóváhagyása.