Titkos Twitter-fiókjával bukott le a francia miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Lebukott François Fillon francia miniszterelnök titkos Twitter-fiókjával, amelyet arra használt, hogy képviselők mikroblogjait tudja titokban követni.
Vágólapra másolva!

Fillon még októberben regisztrálta az "fdebeauce" nevű fiókot, amely egy olyan faluból ered, ahol a miniszterelnök saját birtokkal rendelkezik, később a fiókhoz tartozó nevet átírta "lazlo25"-re. A politikus vasárnap ismerte be nyilvánosan, hogy valóban ő áll a kérdéses fiók mögött, de már azt megelőzően terjedtek erről szóló pletykák az interneten.

François Fillon titkos fiókjába csupán négy bejegyzést írt, ennek ellenére mostanra már több mint hatezer követője van. A francia miniszterelnök saját bevallása szerint azért hozta létre az álneves fiókot, hogy képviselők és újságírók mikroblogjait tudja követni feltűnés nélkül. Arra, hogy a miniszterelnök egy titkos fiókkal jelen van a Twitteren, elsőként a Népi Mozgalom Unió (UMP) párt egyik politikusa, Jérome Chartier utalt saját mikroblogján.

"François Fillon azt mondta nekem, hogy álnéven követ engem a Twitteren. Adok egy üveg pezsgőt annak, aki megtalálja őt" - írta Chartier az interneten, adta hírül a The Local című, angol nyelvű francia lap online kiadása. A francia miniszterelnök fiókjára végül egy Smarchau becenevet használó francia internetes szakember bukkant rá.

Az esetet Eric Besson francia iparügyi miniszter úgy kommentálta, hogy teljesen normálisnak tartja, hogy egy politikus álnév mögé rejtőzve informálódik arról, hogy mi foglalkoztatja leginkább az embereket. Besson szerint ha a miniszterelnök a valódi nevét használta volna, a felhasználók elárasztották volna megkereséseikkel.