Gombnyomásra újratelepül majd az új Windows

Windows 8, Microsoft
Vágólapra másolva!
Bárki képes lesz helyreállítani a Windows 8-at, a Microsoft új operációs rendszerébe ugyanis már automatikus újratelepítő funkciót is beépítenek, amely gombnyomásra egy új, szűz rendszert hoz létre a régi helyén.
Vágólapra másolva!

Az új Windows továbbfejlesztett helyreállító funkciója azoknak a hétköznapi felhasználóknak lesz majd leginkább segítségére, akik egyáltalán nem konyítanak a számítástechnikához, és korábban mindig családtagot, ismerőst kértek meg a PC szerelésére.

Bár már a Windows 7 és a Vista is tartalmazott olyan funkciót, amellyel biztonsági mentést lehetett készíteni a rendszerről, ezek csak akkor tették lehetővé a visszaállítást, ha a felhasználó egyszer manuálisan készíttetett egy biztonsági mentést arról.

Forrás: Microsoft

Lemez nélkül is magától újratelepúl a Windows

A Windows 8-at használóknak azonban már arra is lehetőségük lesz, hogy abban az esetben, ha a rendszer valamiért nem működne megfelelően, a gyári beállításoknak megfelelő állapotra visszaállítsák azt akár a szoftver telepítőlemeze nélkül is. Az új operációs rendszer telepítője egy rejtett partíción lesz megtalálható a háttértáron, amelyhez a szoftverek nem férhetnek hozzá, erről pedig bármikor egyszerűen vissza lehet állítani az alaprendszert még akkor is, ha a Windows valamilyen hiba miatt nem is indul el.

Bár egyes számítógépgyártók saját fejlesztésű szoftverrel már most is kínálnak hasonló szolgáltatást, a Windows 8-at kétféle módban is helyre lehet majd állítani. Ha a felhasználó a rendszerfrissítést választja, akkor megmaradnak adatai és a Windows 8-cal debütáló alkalmazásai és legfontosabb beállításai - például wifi, képernyő - is. Ha a Reset funkciót használja, minden adat törlődik, a beállítások pedig a gyári alapértékekre kerülnek.

Forrás: Microsoft

A számítógép eladása előtt megsemmisíti adatainkat

A helyreállító funkciókat egy új felületen lehet majd elérni, amelyen a kiválasztható lehetőségeket közérthetően magyarázzák el - derül ki a Windows 8 hivatalos blogjára feltöltött képernyőmentésekből. Ezekből az is kiderül, hogy a Windows 8-at olyan adatmegsemmisítő funkcióval is felvértezik, amelyet akkor kell aktiválni, ha mondjuk eladjuk a számítógépet: a néhány óra alatt lefutó folyamat nem csak töröl, de felül is ír minden korábbi fájlt, hogy azokat ne lehessen többé semmilyen módon visszanyerni a gépről.