Pengevékony kütyük éve lesz 2012

CES, Consumer Electronics Show, Las Vegas, Richard Labennett, Lenovo X1 Hybrid laptop
Vágólapra másolva!
Milyen lesz a következő kütyüje? A világ legnagyobb elektronikai kiállításának trendjei alapján szinte biztos, hogy szupervékony: a pengedizájn az idén egyaránt hódítani fog a laptopok, az okostelefonok és a tabletek között is.
Vágólapra másolva!

Minden évben a CES-en mutatkozik be az adott év legmenőbb kütyüinek tekintélyes része, az idén is a Las Vegas-i seregszemlén állítják ki elsőként a legújabb fejlesztéseket. 2012-ben az összes drágább ketyere formatervezésekor a minél vékonyabb kivitelre helyezték a hangsúlyt a gyártók.

A CES-t szervező cég a BBC brit közszolgálati médiumnak úgy nyilatkozott, hogy a kedden megnyíló kiállításon mintegy ötven új ultrabookot mutatnak be a kiállítók. Elemzők szerint a nagy teljesítményű, de könnyű és vékony noteszgépekből az idén több mint másfélszer annyi - mintegy százmillió darab - talál majd gazdára idén, mint 2011-ben.

A világ legvékonyabb ultrabookja

A kiállítás megnyitóját megelőző napon mutatta be saját fejlesztését az Acer: az Aspire S5-ös a tajvani gyártó szerint a világ legvékonyabb ultrabookja. A 13,3 colos képernyővel szerelt gép csupán 155 milliméter vastag, és átlagos használat mellett 8 órás üzemidőt kínál - valamint a tipikus ultrabookokhoz hasonlóan ez sem tartalmaz már optikai meghajtót. Az Acer ultrabookja ugyan még Windows 7 operációs rendszerrel kerül majd a boltokba, de ha megjelenik a Windows 8, az új szoftverrel csomagolt változata is készül a modellnek.

Forrás: Acer
Acer Aspire S5: a jelenlegi legvékonyabb ultrabook

Az S5-öst a cég a rendszer betöltését gyorsító funkcióval is ellátja, amelyet az is elősegít, hogy a gépet nem merevlemezzel, hanem SSD-meghajtóval szerelik fel, és az Acer egy saját felhőalapú adatszinkronizáló szolgáltatást is indít bevezetésével párhuzamosan - ezt egyébként más márkák modelleit használó ügyfelek is használhatják majd külön díjért cserébe.

Bírja a folyamatos strapát az üzleti ultrabook

Szintén a vékony gépek kategóriájának fontos versenyzője lesz a Lenovo ThinkPad T430u, egy kifejezetten üzleti piacra szánt, két centiméter vastag ultrabook. A Lenovo modellje a szokásosnál nagyobb, 14 colos képernyővel rendelkezik, és a készüléket nagy teljesítményű grafikus kártyával is lehet majd megvenni.

Forrás: Lenovo
Munkahelyi használatra szánják a ThinkPad T430u-t

A T430u készüléket nem csak a gyors SSD-meghajtóval, de akár egy terabájtos merevlemezzel is meg lehet majd rendelni: ez ugyan lassabban működik, de több adatot képes tárolni azonos ár mellett az SSD-nél. A felszereltségétől függően 200-400 ezer forintos árért megvehető gép hat órás üzemidőt biztosít majd használójának egy töltéssel. Az Acerhez hasonlóan a Lenovo is saját felhőalapú adattároló szolgáltatást indított, amely a jövőben megjelenő eszközein alapból elérhető lesz.

A Toshiba gyártja a legvékonyabb tabletet

A tabletek terén a japán Toshiba rukkolt elő az általa a tíz colos képernyők között világ legvékonyabbjaként definiált készülékkel, amelynek vastagsága csupán 7,7 milliméter, tömege pedig nagyjából fél kiló. Az Excite X10-es táblagépen a Google Android 3.2-es verziója fut, később azonban frissíthető lesz Android 4.0-ra is. Szívét egy kétmagos, 1,2 gigahertzes Texas Instruments lapka képezi, és dacára az eszköz ultravékony kivitelének, az Excite X10-est mini-HDMI, microSD és mini-USB csatlakozóval is felszerelték.

Forrás: Toshiba
Semmi extrát nem tud, de nagyon vékony a Toshiba új tabletje

Az 1280x800 pixeles felbontású érintőképernyő a TechCrunch kütyüblog előállítása szerint az extra vékony kivitel elérése miatt speciális gyártási módszert igényelt, de így is karcálló kivitelű Gorilla-üveg borítja. A Toshiba táblagépe márciusig a boltokba kerül, az amerikai piacon 530-600 dolláros (130-150 ezer forintos) áron lesz kapható a háttértár nagyságától (16,32 gigabájt) függően.

Okostelefonból is érkezik a világ legvékonyabbja

A japán Fujitsu egy olyan készüléket állít ki a CES-en, amely állítása szerint a világ legvékonyabb okostelefonja, ráadásul kivitele a Motorola Defy-hoz hasonlóan vízálló. A nem túl hangzatos Arrows ES IS12F névre hallgató telefon vastagsága mindössze 6,7 milliméter, így az eddigi csúcstartó Motorola RAZR készüléknél is vékonyabb, bár csupán kevesbb mint fél milliméterrel.

Forrás: Fujitsu
A világ legvékonyabb mobilja csak Japánban kapható

A készülék tömege csupán száz gramm, és a Google Android szoftvert futtatja, azt azonban még nem tudni, hogy a japán piacon kívül is elérhető lesz-e. A telefon csupán az Android 2.3-as verzióját futtatja, négy colos képernyőjét Gorilla-üveg védi a sérüléstől, a rendszer működéséről pedig 1,4 gigahertzes, de csupán egymagos lapka gondoskodik. Az öt megapixeles kamera mellett a helyi piac igényeihez igazodva az ázsiai szabványt támogató digitálistévé-tunert is szereltek a telefonba.

A pengevékony készülékek piacra kerülése előtt egyértelmű volt, hogy ki hord magával laptopot, kinél van szendvics vastagságú okostelefon. Az árulkodó fekete, négyszögletes gyöngyvászon laptoptáskák és a különböző ormótlan mobiltokok kora hamarosan lejár. A vékony gépeket egyszerű válltáskában, övtáskában is magukkal viheti tulajdonosuk. Sikerük pedig azt is bizonyítja, hogy a Macbook Airt megálmodó Steve Jobsnak igaza volt, nem a 11 hüvelykes képernyő nagy egy notebookban, hanem a vastagsága és a súlya zavaró. A kütyük története során először valóban emberléptékűvé válnak ezek az eszközök, olyan változás ez, aminek minden felhasználó örülhet.