Az Apple gépeiben debütálhat a szupergyors wifi

Vágólapra másolva!
Már az idén elérhető lehet az Apple termékeiben a gigabites, azaz ezer megabites másodpercenkénti adatátvitelre képes wifitechnológia, annak ellenére, hogy annak műszaki paramétereit még teljesen jóvá sem hagyta az azt felügyelő testület.
Vágólapra másolva!

A 802.11ac jelzésű új szabvány sokkal gyorsabb, nem megabites, hanem gigabites sebességű vezeték nélküli átvitelt tesz lehetővé a jelenleg elterjedt megoldásoknál, így például nagy felbontású videók vagy óriási fájlok wifin keresztüli másolása is hamar elvégezhető a segítségével. A gigabites sebesség azt jelenti, hogy egy másodperc alatt 128 megabájt adatot lehet átvinni wifin, így egy dupla rétegű DVD tartalma kevesebb mint egy perc alatt továbbítható egyik számítógépről a másikra. A jelenlegi wifik ennél jóval lassabbak, optimális esetben sem képesek néhány száz megabitesnél gyorsabb átvitelre.

Bár a vezeték nélküli hálózati szabványokat kidolgozó WiFi Alliance és az IEEE nemzetközi mérnöki szervezet a tervek szerint csak az év végére dolgozza ki a 802.11ac szabvány műszaki paramétereit, az Apple Insider amerikai technológiai hírportál szerint az Apple már az idén beépítheti azt termékeibe.

A portál úgy tudja, hogy az Apple a szabvány nem teljesen végleges változatát fogja beépíteni Time Capsule nevű hálózati merevlemezébe, Apple TV nevű médialejátszójába és számítógépeibe, valamint némi eséllyel táblagépébe és okostelefonjába is. A cég a wifi és a Bluetooth esetében is az elsők között kezdte használni a technológiák legújabb, leggyorsabb változatait.