Nemsokára a cipőnket is kinyomtathatjuk

Vágólapra másolva!
Hamarosan nem csak zenéket, filmeket vagy szoftvereket fognak letölteni az internetről a kalózszájtok használói, a 3D-nyomtatók megjelenésével már tárgyak is néhány kattintással letölthetőek lesznek, jósolják blogjukon a Pirate Bay torrentszájt üzemeltetői.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállításának egyik sztárja volt egy 3D-nyomtató, amely képes műanyagból előállítani bármilyen tárgyat, amelynek tervei rendelkezésre állnak. Bár a szerkezet még több mint négyszázezer forintba kerül, az elkövetkezendő években a hasonló térhatású printerek ára valószínűleg jelentősen csökken majd.

A 3D-s nyomtatókkal gyakorlatilag bármilyen játékfigura, alkatrész előállítható olcsó múanyagból. Ebből tizenkétezer forintnyi alapanyag már egy olyan játékvár legyártásához is elegendő anyagot biztosít, amelyért a boltban két-háromszor nagyobb összeget is elkérnek.

Forrás: Makerbot
MakerBot, az egyik első 3D-nyomtató, és a vele előállított tárgyak

A Pirate Bay torrentszájt üzemeltetői blogjukon azt jósolják, hogy húsz éven belül már olyan összetettek lesznek a háromdimenziós nyomtatók, hogy akár egy cipő formatervét is le lehet majd tölteni róluk. A közeli jövőben még a kalózszájt is csak alkatrészek, egyszerű tárgyak printelését tartja reálisnak. A társadalom számára a 3D-nyomtatók jelentős szolgálatot tesznek majd a Pirate Bay szerint, mivel a tárgyakat nem kell majd kiszállítani, mindenki képes lesz saját maga előállítani azokat - amely révén a netkalózok várakozásai szerint még a gyerekmunka is meg fog szűnni.