Adattolvajok ellen szövetkezett a Google a Facebookkal

Vágólapra másolva!
Hadat üzentek az adathalászoknak a legnagyobb internetes cégek: a Google, a Facebook, a Paypal és tizenkét parnerük.
Vágólapra másolva!

A BBC brit közszolgálati médium híradása szerint az internetes cégek egy DMARC nevű egyesületet hoztak létre, amelynek jelenleg tizenöt tagja van. A rövidítés a Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance, vagyis magyarul a "domainalapú üzenethitelesítés, jelentés és megfelelőség" kifejezést takarja.

Adathalászok ellen szövetkeznek

A Google, a Facebook és a Microsoft mellett többek közt pénzintézeteket, közösségi oldalakat és e-mail biztonsági szolgáltatásokat működtető társaságokat tagjai között tudó egyesület az adathalász támadások visszaszorítását tűzte ki célul. Az ilyen támadások során hamis üzenetek vagy honlapok segítségével csalják ki a felhasználók internetbanki vagy online fizetéshez használt vagy egyéb jelszavait és belépési neveit.

A DMARC keretében az együttműködő cégek egy olyan technológiát vezetnének be rendszereikben, amely egyértelműen azonosíthatóvá teszi majd az elektronikus levelek forrását, így a magukat ismert cégeknek kiadó adathalászok nem, vagy csak jóval nehezebben tudják majd meghamisítani a potenciális áldozatoknak kiküldött üzeneteket.A DMARC segítségével a szövetség tagjai szerint a jelenleginél jóval hatékonyabban lehet majd kiszűrni a csaló üzeneteket a legitim e-mailek közül. A technológiát többek közt a Gmail, a Hotmail, a Yahoo és az AOL levelezőszolgáltatásokba is be fogják építeni.

A Facebookot és a Paypalt hamisító üzeneteket is szűrni fogja

A rendszer első körben arra lesz alkalmas, hogy kijelzi majd, ha egy üzenet valóban a Facebook, a Paypal, az American Greetings üdvözlőkártya-cég, a Bank of America pénzintézet, a Fidelity pénzügyi cég vagy a LinkedIn üzleti közösségi oldal rendszereiből érkező leveleket tudja majd hitelesíteni. Ha egy csaló ezeknek a cégeknek a nevében küld a fenti szolgáltatásokon, azokat az adathalász üzeneteket a hitelesítő rendszer ki fogja szűrni.

A technológiát az internetes cégek nyílt szabvánnyá kívánják tenni, amelytől azt várják, hogy később más társaságok is csatlakozni fognak az egyesülethez.