Óvja meg kütyüit a fagyhaláltól!

hideg, minuszok, laptop,
Vágólapra másolva!
A legdrágább okostelefon vagy laptop is tönkremehet, ha a mínusz tizenöt fokból a lakás melegébe cipeljük, sőt a pendrive-nak, hurcolós winchesternek is árthat a hideg. Hogyan lehet megvédeni a kütyüket a meghibásodástól a fagyos időben?
Vágólapra másolva!

Az "elektronikai szakik" már a nyolcvanas években sem véletlenül hajtogatták, hogy a karácsonyra vásárolt tévét vagy mosógépet otthon nem szabad azonnal bekapcsolni, mert ettől az eszköz tönkremehet.

A helyzet csupán annyiban változott meg, hogy manapság már jóval több elektronikai eszközt hurcol magával az átlagember: zsebében okostelefon, táskájában laptop, netbook vagy újabban tablet, esetleg navigációs eszköz bújik meg. Hacsak nem speciális, kültéri vagy katonai használatra szánt berendezésről van szó, ezek mindegyikében érzékeny és kevéssé védett elektronika bújik meg, amely a kedvezőtlen külső behatásokra könnyen tönkremehet.

Ne kapcsoljuk be rögtön a laptopot!

Télen valószínűleg senki nem az utcai padon ülve akar internetezni, a hordozható számítógépeket főként lakásban, munkahelyen vagy mondjuk egy kávézóban szokták használni az emberek. Ez azonban nem jelent védelmet a hideg idővel szemben, a táskában hurcolt noteszgép ugyanis az utcai mínuszokban nagyon lehűlhet. Ez önmagában nem baj, de a meleg helyiségbe érve az alkatrészeken nagy mennyiségű pára csapódhat le, ami zárlatot okozhat, ezáltal tönkreteheti a számítógépet. Hogyan lehet ezt megelőzni? Az Acer, a Dell és a Toshiba számítógépgyártó cégeknél is azt mondták az [origo]-nak, hogy ha a laptop nagyon lehűlt, érdemes legalább egy órát várni a bekapcsolásával, ennyi idő alatt a teljes eszköz átveszi a szobahőmérsékletet, a pára pedig a szellőzőréseken keresztül távozik belőle.

Forrás: AFP

Internetes tanácsadóoldalak szerint ehhez akár félórányi várakozás is elegendő lehet, a gép kihűltségének mértékétől függően: az a lényeg, hogy bekapcsolás előtt se a gépház, se a kijelző ne legyen hideg tapintású. A Dell saját specifikációi szerint noteszgépei 0 és 35 Celsius-fokos hőmérséklet mellett működnek tökéletesen, ennél hidegebb vagy melegebb környezetben a működéssel már gond lehet: nem véletlen, hogy a kültéri használatra szánt, speciális szigeteléssel felszerelt noteszgépek egymillió forintnál is többe kerülnek. Nem szabad azonban siettetni a gép felmelegedését sem radiátorra helyezéssel, sem pedig mondjuk hajszárítóval melegítéssel, mert ez is az alkatrészek sérülését okozhatja.

Nem csak a tolvajok miatt nem érdemes például az autó csomagtartójában hagyni egy laptopot hosszú időn át: a fagyás nyomán végbemenő hőtágulás hatására a képernyő folyadékkristályai is maradandó károsodást szenvedhetnek.


Ne hagyjuk a kocsiban a GPS-t sem!

Ugyanezért nem szabad az autóban felejteni a navigációs eszközöket sem Gyürk András, a navigációs eszközöket forgalmazó Navi-Gate cég szakértőjének tapasztalatai szerint. Megtörténhet az is, hogy a GPS képernyője ugyan nem megy tönkre, de a hőmérséklet-változások miatt elkalibrálódik, azaz nem képes az érintéseket megfelelően érzékelni, ráadásul ha a hideg képernyőt meleg ujjal érinti meg használója, párát juttathat az eszköz belsejébe.

A cég tapasztalatai szerint a gyakran a hideg autóban hagyott GPS-ek esetében általában az akkumulátor szokott tönkremenni, a legtöbb berendezés specifikációjában pedig 0 fok feletti hőmérséklet szerepel optimális működési környezetként. Gyürk egyértelműen azt javasolja a tulajdonosoknak, hogy mindig vigyék magukkal a navigációs kütyüt az autóból, így elkerülhető a meghibásodások zöme. A meleg lakásból hideg autóba átszállás kevésbé problémás, mivel indulás után az autó fűtése viszonylag hamar optimális viszonyokat teremt a navigációs berendezésnek.

Az okostelefont tartsuk zsebben, és ne vigyük a kád mellé!

Nehezebb feladat megóvni az okostelefonokat és a hagyományos mobilokat a rendkívüli hideg káros hatásaitól, hiszen ezeket az eszközöket a legtöbben otthon és az utcán is bekapcsolva tartják. A Samsung szakértője, Vígh Attila az [origo]-nak elmagyarázta, hogy a laptopokhoz hasonlóan okostelefonok esetében is a páralecsapódás okozhatja a legnagyobb gondot - ez alól talán csak a vízálló és strapabíró kivitelű készülékek jelentenek kivételt.

Ez ellen valamelyest védekezni lehet, ha télen a meleg zsebben hordjuk a készüléket, a lakásba érve pedig egy olyan helyre rakjuk le, ahol szép lassan veheti át a hőmérsékletet, például az előszobában. Kifejezetten káros lehet, ha a hidegből behozott készüléket azonnal bevisszük a párás fürdőszobába, hogy mondjuk rádiót hallgassunk rajta - magyarázta Vígh. Ha a telefon valamiért mégis bepárásodna, azonnal ki kell kapcsolni, és - ha lehet - eltávolítani az akkumulátorát, és megvárni, amíg kiszárad.

Forrás: AFP

Pendrive-nak, hurcolós winchesternek is árthat a hideg

Gerzsei Attila, a Samsung szervizüzletágának vezetője szerint a manapság kapható laptopok, táblagépek és okostelefonok belsejében a gyártók olyan indikátort helyeznek el, amely azonnal jelzi, ha valaha nedvesség érte a belső alkatrészeket - ilyen esetekben pedig nem érvényes a garancia sem.

A cég szerint hidegben jelentősen csökkenhet az akkumulátorok kapacitása, már ezért is érdemes zsebben vagy vastagabb táskában hordozni a telefonokat, ráadásul a hagyományos LCD képernyővel felszerelt modellek képernyője nagy hideg hatására lelassulhat, mert a folyadékkristályok reakcióideje lecsökken: ez ugyan nem okoz azonnali meghibásodást, de a használatot jelentősen megnehezíti a szaggatva megjelenő menü. Az egyes drágább modellekben alkalmazott AMOLED-képernyők kevésbé érzékenyek erre, de még ezeken is tapasztalható a jelenség.

A komoly mínuszok olyan hétköznapi alkatrészek esetében is okozhatnak meghibásodást, mint a pendrive vagy a külső merevlemez - bár a meghibásodás esélye ezeknél jóval kisebb, mint mondjuk egy noteszgép esetében. A merevlemezek esetében a hőtágulás okozhat meghibásodást az adattároló belsejében lévő mozgó alkatrészeknél, ezt ugyanis úgy tervezték, hogy inkább a magas, mint az alacsony hőviszonyokat tűrje. Védekezni ezeknek az eszközöknek az esetében is úgy lehet, hogy hagyni kell átmelegedni őket saját maguktól a szobahőmérsékletre.